magyar
2017. 09. 20 - 23:51 logo

Sajtóközlemény az elítéltek reintegrációja érdekében végzett munkáról

Évente nagyságrendileg 120.000 bűnelkövető válik ismertté Magyarországon, közülük 10%-ot ítélnek végrehajtandó szabadságvesztésre. Egyharmad a bűnismétlők aránya, de a börtönökben lévők fele már nem először követett el bűncselekményt. Már egy pár hónapos szabadságvesztésre ítélt számára is nehéz a társadalomba történő visszailleszkedés. A visszaesés megelőzésének záloga a társadalmi reintegráció. Ehhez képzés, a kompetenciák fejlesztése szükséges. Ebben kíván segíteni az a program, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium dolgozott ki uniós forrásból.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 5.6.2 kiemelt projekt követi azt a büntetőpolitikai irányt, hogy eltérő eszközrendszert kell alkalmazni a társadalomra kiemelkedő veszélyt jelentő súlyos, és a kisebb súlyú bűnelkövetés kezelésére.

A kriminalitás mértékének jelentős összetevője a visszaesők általi bűnelkövetés, ezért jelentős szerepe van a bűnelkövetőkkel, különös tekintettel a fogvatartottakkal való foglalkozásnak. Szakemberek rámutatnak, hogy a szabadulás utáni első 6 hónap a legkritikusabb, legtöbbször ekkor dől el, hogy az illetőnek sikerül-e visszailleszkednie a társadalomba vagy bűnismétlő lesz. Éppen ezért a kidolgozott program több pontja a fogvatartottak társadalmi, munkaerő-piaci visszailleszkedéséhez szükséges lépésekre tesz javaslatot.

Az egyik programpont a büntetés-végrehajtási intézetek és a pártfogó felügyelői szolgálatok közötti együttműködés javítását célozza, annak érdekében, hogy összehangolt reintegrációs intézkedéseket valósíthassunk meg. A program például fontos elemként kezeli a család és a közösség véleményét az elítéltről. Ezt a feltételes szabadlábra helyezést megelőzően a pártfogó felügyelő közvetítené a börtön felé. A pártfogó felügyelő emellett javaslatot tenne olyan kötelező magatartási szabály megállapítására, amely csökkenti az elkövető a szabad életben való bűnismétlésének kockázatát. Ilyen lehet, hogy az elítélt ne menjen például a játékterembe vagy állítsa helyre az általa a lakhelyén okozott kárt, vegyen részt személyiség-fejlesztő, agressziókezelő tréningen. A jövőben a büntetés-végrehajtási intézet és a pártfogó együttes, gyakorlati érvekkel alátámasztott véleménye lesz a döntés alapja, amely tehát súlyozottan veszi figyelembe az elítélt körülményeit, reintegrációs esélyeit.

Kutatások szerint a rövid tartamú szabadságvesztés csak korlátozottan alkalmas a büntetéssel elérendő célok teljesítésére, ugyanakkor a bebörtönzés szinte azonnal megváltoztatja a környezet magatartását az elítélttel szemben, amelynek következtében a szabadulás után rendkívül nehéz a munka- és lakáskeresés, a szociális kötelékek elsorvadnak. Lehetőséget kell teremteni a közösség érdekében végzett munkára, a sértettek felé történő jóvátételre, mert ez erősíti a szabadulók befogadását, és a bűnelkövető önbecsülésének megőrzését, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a társadalom hasznos tagja lehessen.

A szakértők kidolgozták a közösségi foglalkoztató modelljét. Ez a pártfogó felügyelet alatt álló és az önkéntes utógondozást igénylő javítóintézetből elbocsátott fiatalkorúakat és fiatal felnőtteket célozza meg. A beilleszkedés érdekében a fiatalok segítséget kaphatnak az agresszió kezelésében, a tanulmányaik befejezésében, az álláskeresésben, konfliktuskezelésben, személyiségfejlesztésben. Az új, főleg csoportos módszerek ösztönöznek a személyes felelősségvállalásra, az elkövetett bűncselekmény okozta kár helyreállítására.

A program további része az elítéltek felkészítése a munkaerő-piacra való visszatérésre. Ez már a fogvatartás alatt elkezdődik az álláskeresési technikák tanításával és folytatódik a szabadulás után a job coachinggal, a segítséget nyújtó pártfogók speciális képzésével, adatbázis és honlap létrehozásával. A bűnelkövetők munkavállalásának elősegítése érdekében a büntetés-végrehajtási intézetek és a munkaügyi központok együttműködését is fejleszteni kell. Cél, hogy a fogvatartottak megismerjék a munkaügyi központok által nyújtott szolgáltatásokat és támogatásokat, amelyek segítségével önállóan is képesek visszatérni a munkaerő-piacra.

A program a közérdekű munka büntetés fejlesztését is célozza. Cél, hogy a közösségben végrehajtott szankciók, így a közérdekű munkára ítéltek aránya emelkedjen. E büntetési forma előnye, hogy az elítéltet nem szakítja ki környezetéből, megmaradnak családi kapcsolatai, folytathatja munkáját, hasznos tevékenységet végezhet a társadalom számára. A visszailleszkedés nehézségei és a fogvatartás költségei nem jelentkeznek

A kidolgozott javaslatok hamarosan „testet öltenek”, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium megkezdi a programelemek gyakorlati megvalósítását az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Eseménynaptár Szeptember
FORUM