magyar
2020. 04. 05 - 03:05 logo

Közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt

Az alprojekt célja a büntető igazságszolgáltatás rendszerébe került, a Pártfogó Felügyelői Szolgálat ügyfélkörébe tartozó személyek (pártfogó felügyelet hatálya alatt állók, utógondozottak) társadalmi reintegrációs esélyeinek növelése komplex szolgáltatások biztosításával, a helyi közösség integrációs erejének kihasználásával.

A közösségi foglalkoztató a Pártfogó Felügyelői Szolgálat háttérintézményeként működő speciális intézmény, amelynek legfontosabb funkciója az alternatív szankciók, illetve helyreállító igazságszolgáltatási eszközök körének bővítése, új eszközök, módszerek kipróbálása, alkalmazása.

Az alprojekt célcsoportja:

 • a pártfogó felügyelet alatt álló, büntetés-végrehajtási intézetből szabadult, javítóintézetből ideiglenesen, vagy véglegesen elbocsátott fiatalkorúak és fiatal felnőttek, de az intézmény szolgáltatásai elérhetők (kizárólag önkéntes alapon) a kriminálisan veszélyeztetett, gyermekvédelmi alapellátásban részesülő fiatalok számára is.
 • a projekt keretében tervezett szakmai felkészítések, módszertani anyagok tekintetében: a közösségi foglalkoztató megvalósításában részt vevő szakemberek (szakmai megvalósítók, önkéntesek, pártfogó felügyelők), valamint a bűnmegelőzésben részt vevő szakemberek is célcsoportként jelennek meg (pártfogó felügyelők, szociális és gyermekvédelmi szakemberek stb.).

Az alprojekt keretében megvalósuló főbb tevékenységek:

 • Az alprojekt megvalósításában közreműködő szakemberek (közösségi foglalkoztató munkatársai, pártfogó felügyelők) és önkéntesek felkészítése.
 • Közösségi foglalkoztató kísérleti jellegű működtetése:

  Alapszolgáltatások biztosítása: A közösségi foglalkoztató által nyújtott alapszolgáltatások: ügyfélfogadás, információ-szolgáltatás, telefonos és személyes ügyintézés, egyéni tanácsadás.
  Az ügyfélfogadást végző munkatárs információt nyújt az egyes ügyeket (például regisztráció munkaügyi kirendeltségen) érintő eljárásokat, intézményi elérhetőségeket érintően, továbbá szükség esetén segítséget nyújt az ügyintézéshez (például telefonon időpontot egyeztet a kliens számára). Utóbbi segítséget egyéni mérlegelés alapján differenciáltan végzi.

  Csoportos foglalkozások biztosítása: A csoportos foglalkozások alkalmasak bizonyos viselkedések átkondicionálására és készségek kialakítására, fejlesztésére. Az egyén személyiségében, kognitív képességeiben rejlő sajátosságokra, illetve a többségi társadalom szempontjából nonkonform viselkedési formák, illetve a speciális élethelyzetből fakadó problémák kezelésére differenciált csoportos foglalkozási palettát kívánunk nyújtani.
  Csoportos fogalakozások a következő témákban indulnak, ha megvan a minimális létszám: munkaerő piaci tanácsadás, szociális készségfejlesztés, viselkedéskorrekciós, élménypedagógiai, értékkorrekciós foglalkozások. Valamennyi csoportos foglalkozást évente legalább egyszer indul.

  Helyreállító igazságszolgáltatási eszközök alkalmazása: A helyreállító igazságszolgáltatás alapgondolata az, hogy a bűncselekmény vagy normasértés elsősorban egy konfliktus, amelyet kezelni kell. Olyan eszközöket alkalmaz, amelyek célja a konfliktus előtti, eredeti állapot visszaállítása, az elkövetők felelősségvállalásra ösztönzése, a konfliktusban érintett minden szereplő aktív bevonása a konfliktus dialógussal, kommunikációval való megoldásába. Ilyen, a program során alkalmazni kívánt módszer a családi döntéshozó csoportkonferencia vagy jóvátételi programok megvalósítása.

  Tanulást, munkába állást segítő programok: A tanulási nehézségek, a tanulmányi deficitek leküzdésére egyéni és csoportos tanulmányi felzárkóztató, fejlesztő, korrepetáló jellegű foglalkozásokat szervez a Közösségi Foglalkoztató, elsősorban önkéntesek bevonásával, ehhez a tankönyveket és kötelező olvasmányokat a projekt keretében szerzi be.

  Egyéni (pszichológiai) tanácsadás: A pszichológiai tanácsadás heti 6 órában végzett szolgáltatás. A közösségi foglalkoztató célcsoportját képező és a pártfogó felügyelet alatt álló fiatalkorúak vehetik igénybe, az esetgazda pártfogó felügyelő szakember ajánlása alapján.

  Strukturált szabadidő eltöltésre irányuló programok: A közösségi foglalkoztató a bűnmegelőzést szolgáló programok megvalósítása mellett közösségi térként is funkcionál.
  Heti több napon szervez a strukturált szabadidő eltöltésére alkalmas programokat (számítógép, internet hozzáférés irányított használata, éjszakai ping-pong bajnokság, sporteszközök használata, házi bajnokságok, házi könyvtár, társasjátékok igénybe vétele).

  Egyéb programok: Olyan alapvető ismeretek (például háztartási ismeretek) átadása történik meg ezeken a programokon, amelyeket a fiatalok, elsősorban a fiatal lányok a családjukban korábban nem szereztek meg, és amelyek egy háztartás vezetéséhez, család fenntartásához, gyermekneveléshez és a következő generáció helyes szocializációjához elengedhetetlenek.

  • Egységes eljárási szabályok, protokollok, módszertani útmutatók, belső szabályozók kialakítása.
  • Disszeminációs tevékenységek, az alprojekt eredményeinek, tapasztalatainak széles körű közzététele a szervezeten belüli és azon kívüli szakemberek számára.
Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások