magyar
2020. 04. 06 - 22:48 logo

Letölthető kiadványok és filmek

Az EFOP 1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” című projekt keretében készült kiadványok

 

A BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI PÁRTFOGÓ FELÜGYELŐ SZEREPE ÉS FELADATAI AZ
ELÍTÉLTEK SZABADULÁSRA VALÓ FELKÉSZÍTÉSÉBEN

TÁJÉKOZTATÁS A REINTEGRÁCIÓS ŐRIZETRŐL

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ A PÁRTFOGÓ FELÜGYELETRŐL ÉS A REINTEGRÁCIÓS ŐRIZET JOGINTÉZMÉNYÉRŐL (szórólap)

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ AZ ELŐZETES LETARTÓZTATOTTAK RÉSZÉRE

FOGVATARTOTTAK ELŐMENETELI RENDSZERE A BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSBAN

TÁJÉKOZTATÁS A FOGVATARTOTTI MUNKÁLTATÁSRÓL ÉS KÉPZÉSRŐL

Tájékoztató füzet kormányhivatalok munkatársai részére

Tájékoztató füzet fogvatartottak hozzátartozói részére

Szolgáltatások fogvatartottaknak

TEtt-program bemutatása fogvatartottaknak és hozzátartozóiknak

Nyitókiadvány borító

Nyitókiadvány

 

FILMEK

 

Az EFOP 1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” című projekt keretében készült filmek


RÁCSON INNEN-Rácson túl (fogvatartottak számára)

Rácson innen-RÁCSON TÚL (hozzátartozók számára)


A TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 azonosítószámú "A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje" című kiemelt projekt keretében készült filmek

(A lejátszás a film címére kattintva indul el.)

 

Fiatalkorúak a büntetés-végrehajtásban

Adj egy esélyt! (Oktatás és munkáltatás a büntetés-végrehajtásban)

Elhelyezkedést segítő szolgáltatások a büntetés-végrehajtási intézetekben

A reintegrációs tanácsadó szerepe a munkaügyi kirendeltségen

Intenzív utógondozás a szabadulásra felkészítés és a szabadulás utáni segítségnyújtás során

Szimbolikus jóvátételi programok megvalósulása és hatása a helyi közösségekre

Társszervek és önkéntesek szerepe az intenzív utógondozásban

Tett-program folyamatkoveto film

 

KIADVÁNYOK

A TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 azonosítószámú "A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje" című kiemelt projekt keretében megvalósult kutatások tanulmányai

 

Belügyminisztérium

 

 

Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

 

A TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 azonosítószámú "A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje" című kiemelt projekt keretében készült kiadványok

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Belügyminisztérium

Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

 

A reintegrációs program működési kézikönyve és mellékletei


A TEtt program keretében készült kiadványok és nyomdai anyagok


Bűnmegelőzés témakör


"A Mediáció és Helyreállító Igazságszolgáltatás a Büntetés-végrehajtásban"

A kötet pontos címe: Barabás, T. - Fellegi, B. - Windt, Sz. (szerk.) (2011), Felelősségvállalás, Kapcsolat és Helyreállítás. Budapest: OKRI. ISBN 978-963-89468-0-5. 330 p.
E tanulmánykötet az Európai Bizottság Criminal Justice 2008 Programja által támogatott "Mediáció és Helyreállító Igazságszolgáltatás a Büntetés-végrehajtásban" című projekt (MEREPS: JLS/2008/JPEN015-30-CE-0267156/00-39) keretén belül született meg. A könyv a magyar és a nemzetközi partnerek három éven keresztül megvalósított munkájának összegzését, eredményeit, tanulságait, tapasztalatait és javaslatait foglalja össze a magyarországi, angliai, német és belgiumi kutatási eredmények, valamint esettanulmányok ismertetésével.
A kötet pdf formában innen letölthető >


Konferenciakötet a helyreállító igazságszolgáltatás jó gyakorlatairól

Elkészült „A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban” konferenciakötet, amely az azonos elnevezésű nemzetközi konferencián bemutatott gyakorlatokról szóló tanulmányokat tartalmazza. A szakcikkek széleskörű áttekintést nyújtanak 17 európai államban alkalmazott resztoratív eljárások jogi és gyakorlati megoldásairól. A kötet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium JLS/2007/ISEC/FPA/C1/033 projektje keretében készült.
A kötet magyar és angol nyelven is letölthető


A bűncselekmények áldozatai segítséget kaphatnak!

Az áldozatsegítés pontos szabályait törvény határozza meg. A szabályozás részletes ismertetése ezúttal nem célunk. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre szeretnénk válaszolni. Ha bűncselekmény sértettje vagy ha szeretne felkészülni arra, hogy mi a teendő, ha bűncselekmény áldozatává válna, olvassa el a tájékoztatót!
A tájékoztató
A tájékoztató letölthető változata


1087/2011. (IV. 12.) Korm. határozat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsról

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsról szóló kormány határozat a Magyar Közlöny 2011. április 12-én kiadott számának 10308. oldalán található.
A Magyar Közlöny vonatkozó számának letöltése


A legtöbbet Ön tehet biztonságáért!

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető és gyakran élnek egyedül. Az elsősorban időseknek szóló kiadványban hasznos tanácsokat kaphatnak az áldozattá válás megelőzéséhez. A szóróanyag letölthető, terjesztendő!
Szórólap


Rendészeti tankönyv a kábítószerről

A kábítószerrel kapcsolatos rendészeti ismereteket átadó tankönyv olyan hiánypótló összefoglalás, amely együttesen tartalmazza a kábítószer-bűnözés, a megelőzés, az egészségügyi kezelés, a reintegráció tárgyköréhez kapcsolódó szakmai ismereteket, intézményi tapasztalatokat, és nem egy témában az őszinte szakértői véleményeket is. A kötet alapvető feladata, hogy a rendészeti képzésben részt vevők megismerjék a munkájuk ellátása szempontjából nélkülözhetetlen szakmai alap- és speciális ismereteket.
Letöltés


Áldozatok-e a fiatalkorú elkövetők?

A kutatás célja az volt, hogy megállapítsa, kimutatható-e, hogy a sértetté, különösen a családon belüli erőszak áldozatává vált fiatalok nagyobb eséllyel követnek el bűncselekményeket. Ha igen, akkor milyen jellemzői vannak az összefüggésnek. A kutatás feltárja az elkövetővé és áldozattá válás jellemzőit és más környezeti tényezőket, amelyek a szakirodalom alapján tipikusan kockázati elemek.
A fiatalkorú elítéltek áldozati minőségének vizsgálata különös tekintettel a családon belüli erőszakra
A kutatás melléklete
Hollán Miklós előadása a kutatásról


Közvetítői tevékenység a büntetőügyekben

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság megbízásából a Partners Hungary Alapítvány a büntetőügyekben alkalmazott közvetítői eljárás, avagy a mediáció egy éves tapasztalatairól készített kutatást. A cél, az egyéves tapasztalatok feltárása és a hatékony folytatás elősegítése volt. A kutatás keretében egy esettanulmány-kötet is készült, amely valós, feldolgozott eseteket tartalmaz. Most mindkét kötet elérhetővé vált a honlapunkon.
A büntetőügyekben alkalmazható közvetítői tevékenység bevezetésének tapasztalatai Magyarországon
A büntetőügyekben alkalmazható közvetítői tevékenység gyakorlata és módszertani kérdései - válogatott esettanulmányok


Graffiti... így is lehet!? – letölthető nyomdai verzió

Az IRM fiataloknak szóló, figyelemfelkeltő tájékoztatót készített a graffiti jelenségéről. A személyes hangvételű, képekkel illusztrált összeállítás a graffiti történetét, az azzal okozható erkölcsi és anyagi károkat, a jogkövetkezményeket tárja fel és rámutat azokra a lehetőségekre, amelyek alkalmat adnak a fiatalok számára, hogy legális keretek közt rajzaikon keresztül kifejezzék gondolataikat és megmutassák tehetségüket.
Kérjük, hogy terjesszék a tájékoztatót!
A letölthető verzió itt található.
A nyomdakész, letölthető verzió


Az áldozatsegítés és állami kárenyhítés

A korszerű büntetőpolitika egyik fontos feladata a bűnözés okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekmények áldozatainak társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmeinek enyhítése. A büntetőhatalmat gyakorló állam a jövőben nagyobb figyelmet kíván fordítani az áldozati jogok érvényesíthetőségére. Országos Bűnmegelőzési Bizottság Titkársága megbízásából készült el: A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló tanulmány


NE TEDD! bűnmegelőzési program

Az Esztergomi Szent Jakab Alapítvány NE TEDD! bűnmegelőzési programjában az Alapítvány munkatársai a résztvevő kortárssegítő fiatalok és a rendőrség, valamint az igazságszolgáltatásban dolgozó szakemberek részvételével négy kisfilmet forgattak le. A filmek feldolgozásához Dr. Cseres Judit készített módszertani útmutatót. A filmek és a módszertan elektronikus formában érhető el honlapunkon.
Módszertani segédlet
NE TEDD! Filmek


A kriminálpolitika és a társadalmi bűnmegelőzés kézikönyve

Már az OBmB honlapján is elérhető a „Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” című kiemelt projektben (TÁMOP 5.6.2.) készült tankönyv. A két kötet tanulmányai egységes szemléletet képviselnek, de eltérő megvilágításba helyezik a jelenlegi kriminálpolitika szakterületeit. Avatott elméleti és gyakorlati szakemberei tolmácsolásában az olvasó találkozhat a társadalmi bűnmegelőzés, ezen belül a gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése, az áldozatsegítés és a bűnelkövetők reintegrációja legújabb kutatási eredményeit felvonultató elméleti jellegű tanulmányokkal és a mindennapi gyakorlati tapasztalatokat bemutató pragmatikus megközelítésű írásokkal. Ezeket érdemes olvasni!
A letölthető kézikönyv I.
A letölthető kézikönyv II.

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások