magyar
2020. 05. 29 - 12:44 logo

Leírás és tematika „Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon” című e-learning tananyaghoz

Az e-learning tananyag célja:

Az e-learning tananyag elsőrendű célja, hogy a résztvevők képet kapjanak az áldozatpolitika új irányairól, az áldozatvédelem és az áldozatsegítés legfontosabb (jog) intézményeiről és megoldásairól. Célja továbbá, hogy a résztvevők megismerjék az áldozattá válás magyarországi jellemzőit, az áldozatokat a büntetőeljárás során megillető jogokat és lehetőségeket, a bűncselekménnyel okozott kár jelenlegi megtérülési formáit, a másodlagos áldozattá válás kockázatát és annak elkerülési módszereit, és mindazokat az intézményeket, állami és civil szervezeteket, melyek érdemi segítséget tudnak nyújtani a bűncselekmények áldozatává vált személyeknek. Fontos, hogy a hallgatók képet kapjanak az áldozattá válás pszichére gyakorolt következményeiről és azok direkt és indirekt hatásairól.

Az e-learning tananyag révén elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezheti ismeretek:

Az e-learning tananyag által elsajátított ismeret, kialakított készség, képesség, kompetencia által a résztvevők képessé válnak az áldozattá vált személyek részére eredményesebb támogatás nyújtására, az áldozatsegítés és áldozatvédelem szempontjainak eredményesebb érvényre juttatására. Hatékonyabban tudnak együttműködni azokkal az ügyfelekkel, akikkel munkájuk során kapcsolatba kerülnek, eredményesebb együttműködést tudnak kialakítani azokkal az intézményekkel, amelyek az áldozatsegítés és az áldozatvédelem körében tevékenykednek. Képessé válnak ismeretek átadására az áldozatsegítő eljárás menetéről, a jelenleg igénybe vehető áldozatsegítési formákról és fórumokról, eredményesebben átlátják a bűnmegelőzés területét, főbb fogalmait, szabályait és intézményrendszerét, és hatékonyabban tudják érvényre juttatni a segítségnyújtás során az érintett emberi, állampolgári és a segítségnyújtáshoz kötődő jogait.

Az e-learning tananyag által érintett témakörök:

 • Bűnmegelőzési alapismeretek
 • Az áldozatpolitika alapjai
 • Az áldozatsegítés alapjai
 • A bűncselekménnyel okozott kár főbb megtérülési formái
 • Konfliktuskezelési tréning

  Bűnmegelőzési alapismeretek modul:
  A társadalmi kirekesztődés; bűnözés és kriminálpolitika; valamint a bűnmegelőzés alapvető tételeit és összefüggéseit mutatja be. Kiterjed a bűnmegelőzés fogalomrendszerének ismertetésére, illetve a hazai és nemzetközi bűnmegelőzési koncepciókra.

  Az áldozatpolitika alapjai modul:
  Az áldozatpolitika alapvető tételeit, fejlődének hazai, illetve nemzetközi vonatkozásait ismerteti.

  Az áldozatsegítés alapjai:
  Az áldozatsegítés rendszerének, valamint gyakorlatának, az áldozatsegítés pszichológiájának, illetve az áldozatsegítés hazai és nemzetközi modelljeinek ismertetésére terjed ki.

  A bűncselekménnyel okozott kár főbb megtérülési formái:
  A helyreállító igazságszolgáltatás alapjait, a bűncselekménnyel okozott kár egyes megtérülési formáit, illetve azok hazai szabályozását mutatja be.

  Konfliktuskezelési tréning:
  A konfliktus fogalmának, forrásainak, típusainak, egyes konfliktus feloldási, illetve kezelési technikáknak a bemutatására terjed ki.

Az e-learning tananyag elérhetősége:

Az e-learning tananyag előreláthatóan 2012 májusától előzetes regisztráció után a következő linken keresztül érhető el: http://tett.uni-miskolc.hu

Eseménynaptár Május
27282930010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások