magyar
2020. 04. 02 - 18:06 logo

Gondolatok a könyvtár - mellett

Hosszú időt telt el a TETT program keretében lebonyolított személyiségfejlesztő tréningek befejezése óta. Az összesen 90 óra tréning után a résztvevők már a szakmaképzés irányába kacsintgattak. Egy újabb kihívás várt azokra, akiknek sikerült bekerülni az indított két szakmaképzés valamelyikébe. 2012 januárjában hosszas várakozás után végre 13 fő megkezdhette a számítógépes adatrögzítő (300 órás, OKJ) és 16 fő a festő-mázoló (450 órás, FAT) szakmaképzést.
A képzés megvalósítása, lebonyolítása igazi kihívás volt mind a bv. intézet, mind a lebonyolításban részt vevő szakemberek részéről. Kemény, áldozatos munka, napi szintű szervezés és problémamegoldás, tanulás, rugalmasság, kitartás és motiváció… ezek a kulcsszavai az elmúlt közel négy hónapnak.

Gutenberg-galaxis… hívjuk „becenevén” a könyvek birodalmát. Modern világunkban egyre inkább terjed a különböző sajtó- és irodalmi művek elektronikus megjelenítése és elterjesztése. Talán ebbe a munkába is bekapcsolódhatnak azok a fogvatartottak, akik a digitális ismeretek betanulásában jeleskedtek, elsajátítva a számítógépes adatrögzítő szakmaképzést; bízva benne, ismereteik szolgálják saját és a társadalom jövőjét is.

A festő-mázolók az elméleti ismeretek megszerzése után több száz óra gyakorlati oktatás alatt, kiváló szakmai irányítás mellett bővíthették tudásukat, tesztelhették képességeiket a különböző fa, fém és egyéb építőipari anyagok festésében. Nem szobafestő-mestereket képeztünk, hanem olyan ügyes kezű munkásokat, akik akár a börtönéletben, akár a civil életben is kiváló szinten tudják alkalmazni tudásukat, biztosítva ezzel saját és családjuk megélhetését, s egy képzettséget igazoló papírral akár itthon, akár külföldön jó munkásemberekké válhatnak. Bízva abban, hogy ha egyszer elhagyják a bv. intézet falait, távol is maradnak tőlük, aktív, hasznos tagjaiként a társadalomnak, megtalálva céljukat és boldogulásukat a mindennapi életben.

A közel 30 fő szakmához jutása talán elsőre nem hangzik soknak, a fogvatartottak éppen ezért kiváltságként élhették meg, mert ha az intézet teljes létszámát nézzük, akkor alig 10 %-uk az, akik ebben részt vehettek.
Mindkét csoport eredményes vizsgát tett, bizonyságot téve, hogy nem volt hasztalan a sok energia befektetés, tanulás, fáradozás.

A szakmaképzések elméleti vizsgái a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet könyvtára melletti tanteremben zajlottak, ahol a vizsgabizottság tagjai – a vizsgák szabályos lefolyásának felügyelete után – értékelték a résztvevők szakmai tudását.

Vörösmarty Mihály „Gondolatok a könyvtárban” című versére már a címben is utaltam. Művének befejező sorai pozitív erényeket sorakoztat fel, küzdelemre sarkall, a küzdésre hivatkozik.
A vizsgabizottság elnöke a tanúsítványok átadásakor ebből a műből idézett, a költő buzdító versének záró soraival fejezte be értékelő beszédét, méltatva és elismerve a szakmaképzés lebonyolítását és a tanulók munkáját összegezve:

„Mondhatjuk, térvén őseink porához: Köszönjük, élet! áldomásidat, 
Ez jó mulatság, férfimunka volt!”


Bodonyi Norbert
Debrecen, 2012. április 20.

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások