magyar
2019. 07. 16 - 16:54 logo

Sajtóközlemény a gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzéséről

A gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése uniós támogatással

TÁMOP 5.6.2-es kiemelt projekt a társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozására

Az utóbbi években nagyobb figyelem irányult a kortárserőszakra, a fiatalok által elkövetett cselekményekre. Az elkövetők egyben áldozatok is. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az Európai Uniótól kapott támogatásból egy olyan bűnmegelőzési program alapjait készítette el, ami segíthet a fiatalokat távol tartani a bűnözéstől.

Ha a szakemberek időben jelzést kapnak arról, hogy a gyereket veszélyezteti az áldozattá vagy bűnelkövetővé válás, akkor megfelelő segítséget tudnak nyújtani a fiatalnak és családjának. A korai beavatkozás hatékonyan megelőzi a bűnelkövetővé és áldozattá válást, azaz a későbbi károkat és költségeket, amelyek az elkövető egyéni sorsa, a család, az áldozatok és nem utolsó sorban a társadalom egésze oldalán jelentkezhetnek. Ha egy fiatal – a megelőzési intézkedések ellenére – bűncselekményt követ el, akkor fontos, hogy nevelő hatású, személyre szabott büntetést alkalmazzunk, amely nem jár szabadságelvonással. A szabadságvesztés megbélyegző hatasú, lehet, hogy a fiatal soha életében nem tud megválni ettől a bélyegtől, ráadásul az egész család nehéz helyzetbe kerül. A projektben javasolt új módszerek azt teszik lehetővé, hogy mindenki feleljen az elkövetett cselekményekért, de olyan büntetést kapjon, amely keretében helyreállítja az okozott kárt és lehetőséget kap a megbánásra.

A program célja, hogy a fiatal elkövetőket korlátozó, stigmatizáló intézkedések, büntetések a lehető legkisebb arányban, a legszükségesebb mértékben, legvégső esetben kerüljenek alkalmazásra

A program két részre osztható:

  • Primer, elsődleges prevenciót alkalmazó módszerek.
  • A már bűnelkövetővé vált gyermek- és fiatalkorúak reintegrációja érdekében javasolt tevékenységek.

A szakemberek a projekt előkészítő szakaszában kidolgozták a javaslatokat, a hamarosan induló megvalósítási szakaszban kerül sor ezek gyakorlati megvalósítására.

A szakértők a prevencióra fókuszáló projektelemben a gyermekvédelmi jelzőrendszer hiányosságainak orvoslására tettek javaslatot, azaz a jelzőrendszer tagjainak – a gyermekvédelmi, szociális, oktatási és igazságszolgáltatási intézmények – összehangolt, hatékony működését kezdeményezték. A szakértők továbbá megvizsgálták azoknak a gyermekek helyzetét, akik kikerültek a formális oktatási rendszerből, családi okok miatt a társadalom perifériájára sodródtak, vagy az idejük nagy részét, céltalanul, felügyelet nélkül csellengéssel töltik, ezért nagyobb az esélyük arra, hogy áldozattá vagy bűnelkövetővé váljanak. E jelenségek kezelését, megoldását párbeszéddel, összehangolt munkával segíthetik az intézmények, szervezetek szakemberei. A projekt célja a szakemberek felkészítése az együttműködésre, olyan hatékony módszerek alkalmazására, amely segíti a fiatalokat a közösségi integrációban, a konstruktív jövőkép kalakításában, annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a „kriminális karrier” kialakulása.

A reintegrációs elem feltárja a jelenlegi rendszer hiányosságait. A programelem célja egy hatékony segítségnyújtási modell kidolgozása a már normasértést elkövetett gyermekkorúak részére, annak érdekében, hogy életkori szükségleteiknek megfelelő ellátást kapjanak, így később a társadalom hasznos tagjai legyenek. A kidolgozott javaslatok hangsúlyt fektetnek a rendőrség szakemberei, a gyermekvédelmi szakértők,a büntetés-végrehajtásban dolgozók, és a személyiségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek képzésére, valamint megoldásokat kínálnak a normakövető élethez való visszatéréshez és az egyéni életutak kiteljesítéséhez.

A javaslatok elkészültek, ezek alapján az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hamarosan megkezdi a tervezetek megvalósítását.

További információ:
Nagy Lilla
Tel: +36 1 476 3530
E-mail: lilla.nagy@avantgardegroup.hu

Eseménynaptár Július
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások