magyar
2019. 07. 16 - 16:11 logo

Sajtóközlemény az áldozatsegítésről

Áldozatvédelem uniós támogatással - A TÁMOP 5.6.2 kiemelt projekt a társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozására

Évente nagyságrendileg 230.000 ember ellen követnek el valamilyen bűncselekményt. Nem is gondolnánk, milyen nehéz az áldozatok helyzete! Nemcsak az anyagi veszteségeket kell pótolni, hanem a lelki sérelmeket is orvosolni kell. A bűncselekmények áldozatai gyakran dühösek vagy félnek, esetleg elégtételt akarnak venni, de lehet, hogy az utcára sem mernek kilépni. Az egészségügyi kiadások, a munka elvesztése, szociális támogatások kifizetése a társadalomnak is sokba kerül. A bűnmegelőzési projekt célja, hogy e negatívumokat kivédje, megelőzze. Az áldozatok és az egész társadalom érdekében.

Az áldozatsegítés része annak a társadalmi cselekvésnek, amely a bűnözés okozta kárt hatékonyan csökkenti, elősegíti a bűncselekmény előtti állapot helyreállítását. A bűnmegelőzési projekt áldozatsegítésre vonatkozó programjainak célja az áldozattá válás megelőzése, és az áldozatok segítése.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megoldásokat dolgozott ki a jelenlegi rendszer fő hiányosságára. Ma az áldozatok a megyeszékhelyeken és a fővárosban, kizárólag munkaidőben kaphatnak segítséget. Ez azért probléma, mert a bűncselekmények nem alkalmazkodnak a munkaidőhöz, és aki bajba kerül, annak sokszor azonnali segítség kell. A javaslatok megvalósulása esetén az intézményrendszer a rászorulók számára folyamatos elérhetőséget fog biztosítani.

Az áldozatok hatékony támogatására a TÁMOP 5.6.2 projekt négy, egymással szorosan összekapcsolódó, új szolgáltatás bevezetésére tesz konkrét javaslatot:

  • 24 órás telefonos diszpécserszolgálat;
  • Speciális sértetti terápiás csoportok működtetése, pszichológiai segítségnyújtás krízis helyzetben;
  • Önkéntes rendszer kiépítése;
  • Mobil áldozatsegítés.

A 24 órás diszpécserszolgálat bármely időpontban kész fogadni a bűncselekmények áldozatainak hívását. A problémákat telefonon próbálják megoldani, és ha ez nem lehetséges, akkor a helyszínre küldik a kiképzett segítőket. Ha például valakinek lakóhelyétől távol ellopják a pénzét, iratait, és, ezért nem tud hazautazni, az azonnali támogatás nagy segítségére lehet.

A speciális terápiás csoportokban jól felkészített szakpszichológusok segítenek feldolgozni a bűncselekmények következményeit. Az áldozatok segítséget kapnak ahhoz, hogy a bűncselekmény okozta trauma ellenére a megszokott formában folytassák mindennapi életüket. De segítség jár majd azoknak is, akik ugyan közvetlenül nem áldozatai egy bűncselekménynek, de érzik annak negatív hatásait. Támogatást kaphat az is, akit például a felesége megtámadása miatt. ért trauma.

Az önkéntes segítők az áldozatsegítő szolgálat felkérésére fogják felkeresni a bűncselekmények áldozatait, és információkkal, segítő beszélgetésekkel nyújtanak támaszt.

A mobil áldozatsegítő rendszerben azoknak segítenek, akik nem tudnak kimozdulni otthonról, például egészségügyi okok miatt. A szakemberek az áldozatsegítő szolgálat valamennyi szolgáltatását fel tudják ajánlani a sértett otthonában is. A szakemberek tehát tájékoztatnak az igénybe vehető szolgáltatásokról, segítenek a hivatali ügyintézésben, - a feltételek fennállása esetén - azonnali segélyt folyósítanak a károsultaknak.

Az Áldozatsegítő Szolgálat az országban tavaly 13.000 ügyféllel találkozott. Az uniós forrásból megvalósuló programmal a remények szerint a három régióban további 10.000 áldozatnak segíthetnek a szakemberek következő időszakban.

A kidolgozott javaslatok tehát hamarosan „testet öltenek”, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium megkezdi a programelemek gyakorlati megvalósítását az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Eseménynaptár Július
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások