magyar
2020. 02. 21 - 03:30 logo

Itt van az ősz, itt van...

...súgja... az egyik fogvatartott zárkatársának. Ám nem az évszakok cserélődtek fel, hanem a megkezdődött a Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézetben a tanulási „szezon”, a várva-várt szakmaképzés a TÁMOP 5.6.2. kiemelt projekt keretében. A korábban személyiségfejlesztő tréningen részt vett fogvatartottak közül került ki azon 30 fő kiválasztásra, akik részt vehetnek a számítógépes adatrögzítő OKJ-s és a festő-mázoló FAT-os képzéseken. A fogvatartottak adventje nemcsak az ünnepre való várakozással telt, hanem nap mint nap fordultak az intézetben dolgozó projekt munkatársakhoz a már jól ismert kérdéssel, hogy "mikor kezdődik a szakmaképzés?". Az advent nem csak a karácsony eljövetele várásának időszaka volt, hanem a szakmaképzésé is. S Végre eljött az idő. Január második hetében elkezdődött, az első szakma 300 órás, míg a másik 450 órás elfoglaltságot jelent a fogvatartottak számára, hétköznaponként 3-3 órában délelőtt és délután.

A fogvatartottak nagy lendülettel vetették bele magukat az induló képzésbe. A tréningek megvalósítása óta az egyéni és csoportos foglalkozásokon kívül nem sok lehetőségük volt a zárkából való kimozdulásra. Most azonban nemcsak az új ismeretek elsajátításának izgalma, hanem a már korábban csoporttá, közös társasággá kovácsolódott ismerősi csapatban léphetnek egy újabb mérföldes lépést a program megvalósulásában, nemcsak résztvevőként, hanem úttörőként is egy kiemelt projektben, ahol a modelljelleg dominál. Vagyis előfutárai lehetnek egy - a jövőben szélesebb körben is terjeszthető - jó gyakorlatként bevezethető program résztvevőiként. A szakmaképzések elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt nyújtanak. A képzéshez szükséges tanulási és egyéb eszközöket a bv. intézet és a szakmaképző szervezet biztosítja a tanulók részére. Modern gépekkel felszerelt számítógépes terem, színvonalas oktatási tananyag és jól felkészült oktatók várják a számítógépes adatrögzítő képzésben résztvevőket. A festő-mázoló szakmát választók a komplex tudást biztosító elméleti oktatás mellett gyakorlati ismereteket is elsajátítanak, melyhez munka- és védőruhát, eszközöket is kapnak a program keretén belül.

A bv. intézet lehetőségéhez mérten mindenben támogatja a képzés - és egyben a program - megvalósulását és kíváncsian várja a projekt ezen szakaszának tapasztalatait, mind a szakemberektől, mind pedig a résztvevő fogvatartottaktól, hogy amennyiben a program hozzájárul a fogvatartottak eredményesebb reintegrációjához, úgy a bv. intézet(ek) látnak lehetőséget és partnerséget a folytatásban. Talán sok fogvatartottnak szokatlan újra visszaülni az iskolapadba, s a sok éve nem használt, feledésben merült képességeit kell újra elővenni a tarsolyból... a címben érintett Petőfi költemény egy szakaszával bíztatván mindenkit, hogy legyen ereje és kitartása a mindennapi munkához, a folytatáshoz, s akár az életének akár nap mint nap kihívásokat tartogató újrakezdéséhez, talán álmokat dédelgetve jövőbeni terveinek megvalósulásáról:

"Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik."

Bodonyi Norbert, 2012. január

Eseménynaptár Február
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282901
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások