magyar
2020. 04. 02 - 19:19 logo

Kitartásból, és céltudatosságból ötös!!!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézetben a TÁMOP 5.6.2. kiemelt projekt kapcsán megvalósított OKJ-s, targoncavezetői szakmaképzés 2012. március 20-án zárult a program intézetben megvalósított első szakmaképzésén részt vevők számára.
A 400 óra időtartamú képzést 3 hónap alatt végezhették el a program harmadik szakaszába kerülő fogvatartottak. Mivel a részt vevők csoportját nagyobb számmal előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottak alkották, Parancsnok Úr és az intézet vezetése lehetőséget biztosított arra, hogy szabadulást követően visszatérhessenek a képzés, és a vizsga helyszínére, azaz a büntetés-végrehajtási intézetbe.
Március hónapban 2 fő szabadult a targoncavezetői képzés csoportjának résztvevői közül, s mindketten éltek a felkínált lehetőséggel, a vizsga napjára visszatértek a bv. intézetbe.

Tekintsünk vissza, hogy mi motiválta Őket a programba lépésre, valamint hogyan reagáltak a modellprogram sajátosságaira:

„Változatosság, időtöltés, a szakma nem olyan fontos.”

A bv. intézetben eltöltött idő alatt jövője bizonytalan, nem tudja, hol fogja hasznosítani a megszerzett szakmát. Nyitott az új információ befogadására, az új dolgok, „fogások” megismerésére. Együttműködő és logikus gondolkodású, a programban céltudatos, és eredményorientált. Az intézet szabályait elfogadta, belátta, hogy az új szakma új lehetőségeket és plusz esélyt jelent majd számára. Egyenletes teljesítményét, higgadtságát csak ügye kedvezőtlen alakulása törte meg. Mindenképpen örült annak a lehetőségnek, hogy várható szabadulás után vizsgázás céljából visszatérhet az intézetbe.

Az elméleti és a gyakorlati vizsga szünetében a következőket mondta el a TÁMOP 5.6.2. projektről, valamint a szakmaképzésről:

„ A TÁMOP program gondolatébresztő, segít a kikapcsolódásban, kiragadja az embert a kevés ingert adó bv. miliőből, új dolgokat tanulhat a foglalkozásokon. A szakmaképzés alatt új és érdekes ismereteket szerezhet, amely növeli a munkaerő-piaci visszailleszkedését. A targoncavezetői képzést a program és az intézet részéről jó választásnak tartom, hiszen ez egy piacképes szakma, amelyre a kinti életben nagy valószínűséggel nem jelentkeztem volna. Mindenképpen hasznosan szerettem volna eltölteni a bv-ben töltött időt, s ebben segítséget nyújtott a TÁMOP. Az ember akaratereje, kedve a zárt világban csökken, amelyet a program részben segít feloldani, s rendszerességhez szoktatott. Ez a folyamatosság csupán a szabadulással tört meg, azonban lehetőséget kaptam arra, hogy visszatérjek az intézetbe, s sikeres vizsgát tegyek, hogy az eddig befektetett energia ne vesszen kárba. Ha Parancsnok Úr nem engedélyezi, a kinti életben biztosan nem tettem volna le a vizsgát.”

Szabadulás utáni napjait kezdetben az otthoni környezetben tölti családja körében, majd tervei szerint továbbképzéseken vesz részt és újra munkába áll.
„Ne legyek a zárkában. Érdekel a szakmaképzés.”

Szabadulását követően nem tudja hogyan alakul majd az élete, ezért jelentkezett a szakmaképzésre. A bv-ben töltött idő alatt szkeptikus, de ez valamelyest változott az idő múlásával. Ha elkezd valamit, akkor azt be is fejezi. Céljait megvalósítja, ha elszánta magát. Nemtetszését minden aktuális esetben szóvá is teszi, az eredmények elérése érdekében informálódik az adott témában.

Az elméleti és a gyakorlati vizsga szünetében a következőket mondta el a TÁMOP 5.6.2. projektről, valamint a szakmaképzésről:

„Mindenképpen hasznosnak tartom a programot, főleg, hogy szakmát is lehet vele szerezni, amelyet egyéb körülmények között nem tartok valószínűnek, hogy elvégeztem volna. Nem voltam egyszerű ember, sem fogvatartottként, sem a civil életben nem vagyok az, ugyanakkor az oktatással tökéletesen meg voltam elégedve a SZTÁV ZRT. részéről. Szabadulás után tapasztaltam, hogy 2 év elzártság után milyen sokat változott a világ, mennyire rossz a gazdasági és munkaerő-piaci helyzet. Szerencsésnek tartom magam, hogy egy piacképes szakmát szereztem, mely a külföldi munkaerő-piacon hiányszakma. Jelenleg egy ismerősöm vállalkozásában, felelősségteljes beosztásban dolgozom, viszont terveim között szerepel, hogy a targoncavezetői képesítésemet külföldön fogom kamatoztatni.”

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások