magyar
2020. 04. 05 - 02:40 logo

Sajtóközlemény a TEtt programról

A TÁMOP 5.6.2 kiemelt projekt a társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozására

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló "A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása" című (TÁMOP 5.6.2-10/1-2010-0001 kódszámú) kiemelt projektet a projektgazda Belügyminisztérium a Miskolci Egyetem, az Igazságügyi Hivatal, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, az Észak-alföldi, valamint a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központok jogutódjai konzorciumi partnerként történő bevonásával valósítja meg.

A projekt háttere és indokoltsága

A rendszerváltást követően robbanásszerű emelkedő tendenciát mutatott a bűncselekmények száma, ez az ezredforduló utáni években lassú csökkenésnek indult. A csökkenés ellenére nyilvánvalóvá vált, hogy az első bűnelkövetés mind fiatalabb korra tevődik, valamint igen magas az elkövetők visszaesésének, bűnismétlésének aránya.

A 2008. évet vizsgálva az Észak-magyarországi és Észak-alföldi, Dél-dunántúli régiókban a 100.000 lakosra számított bűnelkövetői arány az országos átlagot messze meghaladja.

Jelen projekt megvalósítását indokolja az is, hogy megfelelő színvonalú közbiztonság nem alakítható ki kizárólag a bűnüldözés és a büntető igazságszolgáltatás hagyományos eszközrendszerével - a büntetések szigorításával, a szabadságvesztésre ítéltek számának növelésével, térfigyelő kamerák telepítésével.

A projekt célja és célcsoportja

A kiemelt projekt célja a társadalom perifériájára került, kirekesztődő rétegek számára a társadalmi befogadás megalapozása a következő célterületekre fókuszálva:

 • gyermek- és fiatalkori bűnözés csökkentése, megelőzése,
 • bűncselekmények áldozatainak segítése, az áldozattá válás megelőzése,
 • bűnelkövetők társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedésének elősegítése.

A projekt célja modellprojektek megvalósítása, valamint a megvalósításban részt vevő szakemberek felkészítése, képzése.

A kiemelt projekt célcsoportja a fenti céloknak megfelelően:

 • Az érintett 3 régióban bűnmegelőzés, áldozatsegítés, reintegráció területén dolgozó szakemberek, valamint önkéntesek.
 • A kialakítandó szolgáltatások tekintetében: bűncselekmények áldozatai, a pártfogó felügyelet hatálya alatt álló fiatalkorúak (14-18 év) és fiatal felnőttek (18-23 év), a büntetés-végrehajtási intézetből 1 éven belül szabadult vagy feltételes szabadságra bocsátott fiatalkorúak és fiatal felnőttek, a javítóintézetből ideiglenesen vagy véglegesen elbocsátottak, a kriminálisan veszélyeztetett, gyermekvédelmi alapellátásban részesülő fiatalok, a 3 régió büntetés-végrehajtási intézeteiben a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek és az előzetes letartóztatás alatt álló személyek, a közérdekű munka büntetésre ítélt bűnelkövetők, akik esetében a büntetés letöltésének helyeként az Észak-magyarországi régiót határozták meg.

A projekt tartalma, a tervezett fejlesztések

A projekt keretében a közösségi bűnmegelőzés megvalósulását segítő projektelemek gyakorlati kipróbálására és a tapasztalatok alapján a fejlesztések országos bevezetését elősegítő módszertanok, protokollok/eljárási szabályok, belső szabályzók elkészítésére kerül sor.

Mindezeknek megfelelően a projekt a következő alprojektekre tagozódik:

 1. Bűnmegelőzési szakemberek és önkéntesek képzése
 2. Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése
 3. Közösségi Foglalkoztató fejlesztése
 4. Elítéltek többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozási modelljének kialakítása.
 5. Közérdekű munka büntetés végrehajtásának fejlesztése a csoportos letöltés új módszertanának kidolgozásával.
 6. Programértékelő kutatások készítése
Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások