magyar
2020. 04. 05 - 01:52 logo

Pécsi sajtóközlemény, 2011. 02. 24.

Intézményi összefogás a bűnmegelőzésért
TEtt – program az áldozatokért és tettesekért
sajtóközlemény

2011. február 24.

Csemáné dr. Váradi Erika, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékán-helyettese, február 24-én, Pécsett megrendezésre kerülő sajtótájékoztatóján bemutatta, hogy a Tett program keretében induló bűnmegelőzési képzések hogyan járulnak hozzá a bűncselekmények számának mérsékléséhez. Ismertette, hogy kik jelentkezhetnek a térítésmentes tanfolyamokra és milyen előnyökkel jár számukra a program elvégzése.
A legutóbbi felmérések szerint a Dél-dunántúli Régió az ország bűnügyi szempontból egyik leghátrányosabb területe, az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi Régiók mellett. Ezért indult el az Európai Unió támogatásával az érintett 9 megyében a TEtt – program az áldozatokért és tettesekért.

A Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja összefogott, hogy a bűnözéssel szembeni fellépés hatékonyságát növelje. Közös programjuk, hivatalos nevén „A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” című kiemelt projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 5.6.2 pályázata keretében nyert támogatást. A program megalkotói a „TEtt – program az áldozatokért és tettesekért” beszédesebb nevet választották tevékenységüknek.
A program a bűnüldözés és a büntető igazságszolgáltatás hagyományos eszközrendszere - a büntetések szigorítása, a szabadságvesztésre ítéltek számának növelése, a térfigyelő kamerák telepítése – mellett újszerű megoldásokat vezet be. A fejlesztések három pillérre épülnek: a bűnmegelőzési szakemberképzésre, a bűncselekmények áldozatainak való megfelelő segítségnyújtás biztosítására és a bűncselekményt elkövetők társadalmi visszailleszkedésének elősegítésére.

Bűnmegelőzési képzések

A program keretében a Miskolci Egyetem olyan tanfolyamokat alakított ki, amelyek önkéntesek és szakemberek számára is elérhetőek. A szakirányú továbbképzés 2011 februárjában indult el a Miskolci Egyetem szervezésében. A díjmentes, 2 alkalmas felnőttképzési tanfolyamok 2011 februárjától folyamatosan indulnak a régiók központjaiban. A képzésekre azokat a gyakorlati szakembereket várják, akik a mindennapi tevékenységük, munkavégzésük során alkalmazni tudják a megszerzett ismereteket. (Például: a védőnők, a rendőrök, a gyerekorvosok, a tanárok, az óvónők.)

A felnőttképzési tanfolyamok három témában indulnak Pécsett:

  • A kiskorúak bűnözése elleni fellépés új útjai
    A hallgatók megismerhetik például a már bűnelkövetővé vált vagy még veszélyeztetett fiatalokra jellemző viselkedési módokat, így idejében beavatkozhatnak.
  • Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon
    A hallgatók megismerhetik például az áldozatok jogait és az okozott kár megtérülési formáit, az áldozattá válás elkerülésének módszereit.
  • Bűnelkövetők reintegrációjának új lehetőségei
    A résztvevők képet többek között kapnak a pártfogó-felügyelet új intézményrendszeréről, az utógondozás, a közérdekű munka büntetés főbb szabályairól.

További információ és jelentkezés:

További információ:

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások