magyar
2020. 04. 02 - 21:06 logo

Sajtótájékoztatók a képzésekről

Intézményi összefogás a bűnmegelőzésért
TEtt – program az áldozatokért és tettesekért
sajtó-háttéranyag

Pécs, 2011. február 24.

A legutóbbi felmérések szerint a Dél-dunántúli Régió az ország bűnügyi szempontból egyik leghátrányosabb területe, az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi Régiók mellett. Ezért indult el az Európai Unió támogatásával az érintett 9 megyében a TEtt – program az áldozatokért és tettesekért.

A rendszerváltást követően robbanásszerűen emelkedett a bűncselekmények száma. 2008-ra az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi és a Dél-dunántúli régiókban a 100.000 lakosra számított bűnelkövetői arány az országos átlagot messze meghaladta. Bár a bűncselekmények száma 2000 után lassú csökkenésnek indult, az első bűnelkövetés egyre fiatalabb korban történik meg, valamint igen magas az elkövetők visszaesésének, bűnismétlésének aránya. Ezért nyilvánvalóvá vált, hogy a közbiztonság nem alakítható ki kizárólag a bűnüldözés és a büntető igazságszolgáltatás hagyományos eszközrendszerével - a büntetések szigorításával, a szabadságvesztésre ítéltek számának növelésével, térfigyelő kamerák telepítésével. E mellett szükség van újszerű megoldások alkalmazására is, melyek csak a különböző intézmények összefogásával valósíthatók meg. Olyan programokat, technikákat kell kidolgozni, amelyek egyrészt a bűnözés megelőzését, a bűnelkövetők társadalmi beilleszkedését teszik lehetővé, másrészt az áldozatok számára nyújtanak elérhető segítséget.

A Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja összefogott, hogy a bűnözéssel szembeni fellépés hatékonyságát növelje. Közös programjuk, hivatalos nevén „A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” című kiemelt projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 5.6.2 pályázata keretében nyert támogatást. A program megalkotói a „TEtt – program az áldozatokért és tettesekért” beszédesebb nevet választották tevékenységüknek. A projekt három – az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi és a Dél-dunántúli – régióban valósul meg, melyek az ország bűnügyi szempontból leghátrányosabb területei.

A TEtt két szakaszból áll: a 185 millió forintos előkészítő, megalapozó fázis 2009 júliusában zárult le. Ez alatt dolgozták ki a programba bevont szakemberek a képzések tananyagait, és a többi tevékenység módszertanát. Jelenleg a 2 milliárd forintos megvalósítási szakasz folyik.

A fejlesztések három pillérre épülnek: a bűnmegelőzési szakemberképzésre, a bűncselekmények áldozatainak való megfelelő segítségnyújtás biztosítására és a bűncselekményt elkövetők társadalmi visszailleszkedésének elősegítésére.
A Miskolci Egyetem irányításával képzési programok indulnak bűnmegelőzési szakemberek és önkéntesek számára. Három új szolgáltatást vezetnek be az áldozatsegítés terén: 24 órás telefonos diszpécserszolgálatot alakítanak ki (06-80-225-225) az érintett megyék lakosai számára, önkéntes hálózatot toboroznak, akik a legeldugottabb kis falvakban is elérhetőek lesznek. Észak-Magyarországon bevezetik a pszichológusi segítségnyújtás rendszerét. A program fontos része a büntetés-végrehajtásba bekapcsolódó új intézmény: a közösségi foglalkoztató is. A Pártfogó Felügyelői Szolgálat háttérintézményeként működő speciális létesítmény az Észak-magyarországi Régióban kezdi meg működését. A foglalkoztató egyrészt a pártfogó felügyelet végrehajtásához kapcsolódó, egyes külön magatartási szabályok (csoportos foglalkozáson való részvétel, szimbolikus jóvátételi tevékenységek) végrehajtásával kapcsolatos feladatokat lát el, másrészt a társadalmi integráció esélyének növelését célzó szolgáltatásokat nyújt (álláskeresés, szabadidős programok). A projekt keretében valósul meg az elítéltek több szakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozási modellje is, amely gyakorlatilag képzéseket és segítséget biztosít a szabadulás előtt álló elítélteknek a munka világába való gyors visszatéréshez. Végül, de nem utolsó sorban a program során valósul meg a közérdekű munka büntetés végrehajtás új módszere: a csoportos letöltés is.

Bűnmegelőzési képzések

A projekt három pillérének megfelelően a Miskolci Egyetem olyan tanfolyamokat alakított ki, amelyek a programba bekapcsolódó önkéntesek és szakemberek számára is elérhetőek. Így akkreditált kétszer három napos felnőttképzési tanfolyamokat, másrészt két féléves felsőfokú szakirányú továbbképzést kínálnak.

A szakirányú továbbképzés 2011 februárjában indult el a Miskolci Egyetem szervezésében. A kurzus átfogó képet nyújt a bűnmegelőzés új módszereiről a területen tevékenykedő szakemberek számára. A hallgatók bűnmegelőzési koordinátor oklevelet kapnak. A képzés tudást és készségeket egyaránt biztosít ahhoz, hogy az oklevelet szerző hallgatók a bűnmegelőzési munkájukat hatékonyabban végezhessék, valódi, jól működő szakmai hálót építsenek a társszakmákban dolgozókkal, így kézzelfogható eredményeket érjenek el a bűnmegelőzésben.

A díjmentes 2 alkalmas felnőttképzési tanfolyamok 2011 februárjától folyamatosan indulnak a régiók központjaiban. A képzésekre azokat a gyakorlati szakembereket várják, akik a mindennapi tevékenységük, munkavégzésük során alkalmazni tudják a megszerzett ismereteket. Hasznos ismereteket szerezhetnek például: a védőnők, a rendőrök, a gyerekorvosok, a tanárok, az óvónők. A jelentkezés feltétele a középfokú végzettség. A felnőttképzési tanfolyamok anyaga e-tananyag formájában is elérhetővé válik, így a tudásanyag elérhető marad a projekt lezárását követően is.

A felnőttképzési tanfolyamok három témában indulnak Pécsett:

  • A kiskorúak bűnözése elleni fellépés új útjai
    A hallgatók megismerhetik például a már bűnelkövetővé vált vagy még veszélyeztetett fiatalokra jellemző viselkedési módokat, így idejében beavatkozhatnak.
  • Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon
    A hallgatók megismerhetik például az áldozatok jogait és az okozott kár megtérülési formáit, az áldozattá válás elkerülésének módszereit.
  • Bűnelkövetők reintegrációjának új lehetőségei
    A résztvevők képet többek között kapnak a pártfogó-felügyelet új intézményrendszeréről, az utógondozás, a közérdekű munka büntetés főbb szabályairól.

További információ és jelentkezés:

További információ:

Képek a pécsi sajtótájékoztatóról (2011. 02. 24.)Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások