magyar
2020. 04. 02 - 21:25 logo

Intézményi összefogás a bűnmegelőzésért TEtt – program az áldozatokért és tettesekért

2011-ben megvalósítási fázisába lépett az Európai Unió támogatásával megvalósuló TEtt – program az áldozatokért és tettesekért- mondta dr. Eiselt György, a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára az április 27-én megtartott sajtótájékoztatón. A komplex megközelítése miatt újszerű kezdeményezést az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-dunántúli régióban vezették be. Célja a bűnmegelőzés a bűnüldözésben résztvevő intézmények együttműködésének erősítése.

A program három területre koncentrál: a bűnmegelőzési képzésekre, az áldozatsegítésre és a bűnelkövetők szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedésének segítésére. Ezt a három célterületet öt alprojekt öleli fel, és egy hatodik – a program értékelését és monitorozását célzó – kutatási alprojekt egészít ki.

A TEtt program a bűnmegelőzést elsősorban a veszélyeztetett célcsoporttal foglalkozó szakemberek – például tanárok, védőnők, háziorvosok – képzésével és a bűnüldözésben résztvevő intézmények együttműködésének javításával kívánja segíteni.

A program áldozatsegítés területén éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonalat és önkéntes hálózatot vezet be. „Célunk, hogy egyetlen ember se maradjon magára nehéz helyzetében, hogy az áldozatok a nap bármely szakában megfelelő segítséghez jussanak még a legeldugottabb kistelepülésen is.” – hangsúlyozta dr. Pálvölgyi Balázs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának miniszteri biztosa.
A TEtt program egyik kiemelt célcsoportja a fiatalok, hiszen a bűnelkövetővé válás megelőzése körükben hosszútávon csökkentheti a bűnözést, és javíthatja a társadalom biztonságát, ezért rájuk több alprojektben is kiemelt figyelmet fordítanak. Ilyen például a veszélyeztetett fiatalok számára is érdekes programokat kínáló közösségi foglalkoztató kialakítása Miskolcon, mely segítheti a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedését is. Továbbá a projektben fejlesztésre kerül a közérdekű munkabüntetés eddigi rendszere is.

A program ötödik részterülete a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei és a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjai, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata által közösen irányított reintegrációs alprojekt, melynek célja, hogy javítsa az elítéltek szabadulás utáni munkába állásának esélyeit. Csóti András, bv vezérőrnagy elmondta, hogy: „A program lehetőséget nyújt az elítéltek és családtagjaik számára, hogy felkészüljenek a szabadulás utáni életre. Így akiben valóban megvan a szándék arra, hogy változtasson sorsán, meg is kapja erre a lehetőséget.“
A programban a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Miskolci Egyetem, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja vesz részt.

A program az érintett kilenc megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Somogy megye, Tolna megye, Baranya megye), élő emberek biztonságérzetén kíván javítani, a megvalósítási szakaszban közvetlenül 8500 aktív résztvevőre számítunk.

További információ: Báthory Zsuzsanna +36 70 327 2711, bathory.zsuzsanna@newsbreakers.huEseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások