Projektadatok

A kedvezményezettek neve: Belügyminisztérium, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
A projekt címe: Fogvatartottak reintegrációja
A szerződött támogatás összege: 5,734 Mrd Ft.
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.10.31
A projekt azonosító száma: EFOP-1.3.3-16-2016-00001

A projekt tartalma:

A projekt célja a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek, a letartóztatottak társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának erősítése és az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése érdekében reintegrációs program megvalósítása, amely egyrészt fókuszál a célcsoport fejlesztésére, másrészt a modell befogadására alkalmas környezet megteremtését, a célcsoporttal dolgozó szakemberek felkészítését célozza.

Ennek keretében humánszolgáltatásokat nyújtunk a büntetés-végrehajtási intézetekben, kompetencia-fejlesztő csoportfoglalkozásokat tartunk, szakképzéseket szervezünk, munkaszocializációs programot biztosítunk. A fiatalkorúak számára tanodaszerű szolgáltatást biztosítunk, a szabadultak és reintegrációs őrizetben lévők, társadalmi kötődés programban részt vevők számára Közösségi Foglalkoztatót működtetünk.

2020 szeptemberétől továbbá négy büntetés-végrehajtási intézetben úgynevezett munkaszocializációs projektelem került bevezetésre. A komplex szolgáltatáscsomag keretében személyre szabottan történik a fogvatartottak munkavégzéshez szükséges kompetenciáinak fejlesztése, melyek elősegítik a szabadulás utáni sikeres munkavállalást. A projektelem keretében az említett négy büntetés-végrehajtási intézetben tanműhelyek kialakítására is sor került. 

A fogvatartottak számára kiemelten fontos, hogy hozzáférjenek a büntetés-végrehajtási intézetben azokhoz a foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokhoz, melyekkel munkavégző képességeik, készségeik szinten tartása, valamint fejlesztése megtörténik, az önbecsülésük és felelősségérzetük növelésével felkészíthetőek arra, hogy szabadulásukat követően több esélyük legyen elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Ezért az összehangolt reintegrációt segítő szolgáltatási rendszer részeként 2022 októberétől a projekt keretében új, foglalkozási rehabilitációs szolgáltatás került bevezetésre. 

A fogvatartottak hozzátartozói számára is biztosítunk segítő szolgáltatásokat.