magyar
2020. 04. 06 - 22:51 logo

A TEtt több mint 10.000 embernek nyújtott közvetlenül segítséget

Budapest, 2012. augusztus 28.

A végéhez közeledik az elmúlt két és fél évben, kilenc megyében végrehajtott átfogó bűnmegelőzési program, amely „TEtt – program az áldozatokért és a tettesekért” címmel vált ismertté. Az eddigi eredményekről a program záró konferenciáján számoltak be a résztvevő szakemberek. A TEtt több mint 10.000 embernek nyújtott közvetlenül segítséget: áldozatoknak támaszt, bűnelkövetőknek esélyt a társadalomba való visszatérésre.
A program céljai között szerepelt, hogy a bűnüldözés, bűnmegelőzés területével kapcsolatba kerülő állami és civil szervezetek együttműködésének javításával, korszerű ismeretek, gyakorlati példák tapasztalatainak megosztásával tegye hatékonyabbá a munkájukat.

Az alprojektek közül az első éppen ehhez kapcsolódott. A TEtt program keretében szerveztek felnőttképzési tanfolyamokat a Miskolci Egyetemen, amelyeken 587 szakember ismerkedett meg 3 témában korszerű bűnmegelőzési módszerekkel. Tanulhattak a gyermekek áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzéséről, az áldozatokkal való bánásmódról és a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedését segítő módszerekről. A hétvégi képzésekre elsősorban tanárok, óvónők, védőnők és más civilek jelentkezését várták. Azok, akik személyesen nem tudtak részt venni a képzésen, az ingyenesen hozzáférhető interaktív tananyag segítségével képezhetik magukat a jövőben.
A Miskolci Egyetemen képezték azt a 120 szakembert is, akik bűnmegelőzési koordinátor képesítést szereztek. A hallgatók már bűnmegelőzéssel, bűnüldözéssel foglalkozó szakemberek voltak, jelenlegi szakmai tudásuk elmélyítése mellett megismerhették a társszakmák szempontjait is.

A TEtt – program keretében fejlesztette az áldozatsegítő szolgáltatások tartalmát a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (jogelődje: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata). A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése jogszabályba foglalt állami feladat. Hazánkban 2006-tól működik az áldozatsegítő szolgálat, amelynek feladata az áldozatok gyors és szakszerű segítése, a bűncselekmény előtti állapot – legalább részleges – helyreállítása. 2010-ig megyénként két-két jogász látta el ezeket a feladatokat munkaidőben, bár tudjuk, hogy a bűncselekmények nem igazodnak a hivatali időhöz. Korábban, aki ellen hétvégén vagy este követtek el bűncselekményt, szakszerű segítség nélkül maradt. Egy 2007-ben elvégzett kutatás szerint pedig azt bizonyította, hogy az áldozatok indulatainak levezetésére sem a család, sem a barátok, sem a jogi segítségnyújtás nem alkalmas. Tehát a kizárólag munkaidőben és a megyeszékhelyen elérhető szolgáltatás részben nem volt elégséges, részben pedig nem illeszkedett az áldozatok igényeihez.

Ezért indították el a Tett program keretében 2011 februárjától a 06-80-225-225 számon éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonalat. A diszpécserszolgálat munkatársai azonnali segítséget nyújtottak az áldozatoknak: tájékoztatták őket jogaikról, a segítségnyújtás formáiról, az azonnali pénzügyi segély, a kárenyhítés, a jogi tanácsadás, az érdekérvényesítés lehetőségéről, illetve arról, hogy milyen ügyben, milyen hivatalos lépést kell tenniük. Az elmúlt 1,5 évben összesen 8640 hívás érkezett a központhoz.

Tavaly februárban kezdődött meg az önkéntes hálózat kiépítése is, melynek feladata, hogy ha az áldozat nem képes önállóan intézkedni, akkor a diszpécser a közelben élő önkéntest vonhassa be a helyzet megoldásába. A projekt első szakaszában megyénként egy önkéntes szervezőt választottak ki, akik megyéjükben kistérségenként legalább 2 önkéntest, a megyeszékhelyeken 3 főt toboroztak. Összesen 200 önkéntes kapcsolódott be a munkába.
Az áldozatsegítő szolgálat munkáját 2011 áprilisától 3 pszichológus is támogatja, akik szükség esetén személyesen fogadják majd az áldozatokat, valamint terápiás csoportok segítségével oldják a felgyülemlett feszültséget. Egy pszichológus segített például egy 9 éves kislánynak is, aki szemérem elleni erőszak áldozata volt. Nagy szükség volt pszichológus tanácsára akkor is, amikor egy 40-es éveiben járó nő az élettársa bántalmazásától rettegve nem mert feljelentést tenni. A pszichológussal való beszélgetések eredményeként döntött úgy, hogy védett házba költözik.

Az új szolgáltatások az elmúlt évben számos alkalommal tudtak gyakorlati segítséget nyújtani az áldozatoknak: például csalások, rablások esetében. Hozzájárultunk például ellopott iratok vagy akár szemüveg pótlásához is. 43 esetben volt szükség a hozzátartozók közötti erőszak elleni lépések megtételére, a hatósági intézkedések kezdeményezésére, mellyel éppen a legkiszolgáltatottabb áldozatok érezhették, hogy valóban nincsenek egyedül.
Másképp kell segítséget nyújtani a veszélyeztetett kamaszoknak, hogy elkerüljék a meggondolatlan balhékat, amelyek későbbi életüket befolyásolják súlyosan. A TEtt program keretében működött a fiatalkorú bűnelkövetőkkel foglalkozó Zöldpont Közösségi Foglalkoztató Miskolcon. Ebben a korosztályban nem mindig elég visszatartó erejű a büntetés, sokszor hatékonyabb, ha az ahhoz vezető okokat is megpróbálják hatástalanítani. Ha sikerül fejleszteni a hiányzó vagy elégtelenül működő szociális készségeket, akkor nem csak a büntetéstől való félelem, hanem a belátás, az együttérzés vagy a saját életük tudatosabb vezetése tartja vissza a fiatalokat az újabb bűncselekmények elkövetésétől.
Ennek érdekében a Zöldpont Közösségi Foglalkoztatóban csoportfoglalkozásokat tartottak, személyre szóló életvezetési és pszichológiai tanácsot adtak, jóvátételi programokat, korrepetálást szerveztek, és segítséget nyújtanak az álláskeresésben. Voltak, akik számára kötelező volt a részvétel a foglalkozásokon: ezt külön magatartási szabályként a büntetésük részeként írták elő számukra. Sok fiatal azonban saját akaratából vette igénybe az intézmény által kínált programokat. A Zöldpontban összesen 388 fiatallal foglalkoztak az elmúlt másfél évben a bűnmegelőzési szakemberek.

A büntetés-végrehajtási intézetből szabadultak visszaesési aránya csaknem 50%-os. A probléma kezelésének egyik lehetséges módja az elítéltek társadalmi visszailleszkedési esélyeinek növelése, amely a munkaügyi központok, megyei igazságügyi szolgálatok és büntetés-végrehajtási intézetek szoros együttműködését feltételezi. A TEtt program keretében végrehajtott társadalmi és munkaerő-piaci reintegráció négy szakaszból állt. Az első – a tájékoztatási, toborzási szakasz során a szakemberek felmutatták a fogvatartottaknak a lehetőséget a szabadulás utáni életük megváltoztatására. A második szakaszban feltérképezték a fogvatartottak érdeklődését, képességeit, készségeit, majd velük együtt megfogalmazták jövőtervüket. Ezután a fogvatartottak szociális készségeik fejlesztése mellett szakmaképzésen vehettek részt, végül családi kapcsolataik helyreállításával, munkaerő-piaci tanácsadással és a hivatalos ügyeik elrendezésével készítették fel őket a szabadulásra. A programba bevont 2300 fogvatartottból mintegy 700-an kaptak tanúsítványt a tréningekről, 320 fogvatartott pedig szakmát (szobafestő, kárpitos, térkő-burkoló, targoncavezető, számítógépes adatrögzítő) tanult.

A TEtt programban vezették be a közérdekűmunka-büntetés csoportos letöltését is, amely keretében 180 fő tehette jóvá munkával tettét a bíróság ítélete alapján. A szabadságvesztés mellőzésével 30 millió forintot takarítottak meg csak a program keretében. A foglalkoztatás eredményeként javult a közérdekű munkások a munkaerő-piaci esélye is, hiszen – a tiszta erkölcsi bizonyítvány megőrzése mellett – munkatapasztalatra tettek szert.

A Tett – program az áldozatokért és a tettesekért (www.tettprogram.hu) a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (jogelődje: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata), a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja együttműködésében valósult meg. A program a TÁMOP 5.6.2-10/1-2010-0001 számú pályázata keretében nyert támogatást. A TEtt két szakaszból állt: a 185 millió forintos előkészítő, megalapozó fázis 2009 júliusában zárult le. Ez alatt dolgozták ki a programba bevont szakemberek a képzések tananyagait, és a többi tevékenység módszertanát. A 2 milliárd forintos megvalósítási szakasz 2012-ben zárul.

További információ:

Kránicz Zsuzsanna

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások