magyar
2020. 04. 02 - 18:44 logo

Jóvátételi program a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben

„Maradnak az igazak és jók, 
a tiszták és békességesek, 
erdők, hegyek, tanok és emberek. 
Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!”

(Wass Albert: Üzenet haza)

„SZABADSÁG? RABSÁG!”

Jóvátételi program a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben

A cikk kezdetén idézett Wass Albert Üzenet haza című versének részlete egy figyelemfelhívás, amolyan intelem a hallgató vagy az olvasó számára. Az író arra utal, hogy a világban vannak örök értékek és erények, mint például az igazság és jóság, tisztesség és békesség. Ezek úgy vannak, mint az erdők, hegyek, a bölcsességek, hogy tisztaságuknak és hatalmasságuknak az emberek tisztelettel adóznak. Az érintetlen hegyek és erdők a jó és szép eredete, az emberi szem és ezen keresztül az emberi lélek gyönyörforrásai. Azonban, ahogy a tavat és az erdőt, úgy egy tanítást, az emberi erényt és erkölcsöt is be lehet szennyezni. És megtisztításukhoz gyakran kemény munka árán lehet csak eljutni. Mondhatjuk, hogy ha beszennyezzük környezetünk, az egy idő után megbünteti az embert. Mert bűn következményekkel jár… hacsak nem megpróbáljuk elkövetett bűneinket kiigazítani, jóvátenni. Ahogy a természetet is, úgy a saját lelkünket is meg tudjuk tisztítani vagy egy közösséget ki tudunk engesztelni, ki így, ki úgy, különböző módszerekkel. Egy a lényeg: az akarat, a törekvés, de legfőképp a szándék… hogy jóvá akarjuk tenni. Elias Canetti frappánsan foglalja össze: „Akkor mondhatjuk, hogy hibáztunk, ha hibázunk, és nem tesszük jóvá. Ha hibát követtél el, ne szégyelld jóvátenni!”

A helyreállító filozófia középpontjában az elkövető és a közösség áll. Ennek során az elkövető szembesülhet tettének következményeivel és azokért a közvetlenül megsértett személy és közösség igényeinek megfelelő jóvátétel teljesítésével vállalhat felelősséget.

A programok központi eleme a közösség érdekét szolgáló tevékenység, a „jóvátételi szolgálat". Megválasztásakor figyelemmel kell lenni, hogy a teljesíteni kívánt szolgáltatásra valóban szükség legyen, az a helyi közösség viszonylatában hiánypótló jelentőséggel bírjon.

A jóvátételi program a bűncselekmény által közvetlenül sértett másik fél részvételét nélkülözve, a büntetés-végrehajtás szakaszában tettét megbánni kívánó elkövetőnek nyújt lehetőséget a jóvátétel teljesítésére. Az intézetben fogva tartottak tevékenységükkel szimbolikusan teszik jóvá bűncselekményüket a sértett helyi közösség felé, számára hasznos és látványos tevékenységet végrehajtva.
Borbély László szavait idézve: „A jóvátétel azon a ponton kezdődik, amikor a vétkes elhatározza, hogy megváltozik. A jóvátétel szüntelen dráma, véget sohasem ér, elkísér egészen a halálig.”

A „társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” címet viselő a TÁMOP 5.6.2-10/1-2010-0001 azonosító számú kiemelt projekt „Elítéltek többszakaszos társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és intenzív utógondozási modelljének kialakítása” alprojekt keretein belül valósult meg 2012. október 17-én Jóvátételi program a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közös szervezésében drog- és bűnmegelőzési felvilágosító előadásaként. A börtön a város életébe kíván becsatlakozni azzal, hogy prevenciós előadások témáját és helyszínét biztosítja. A programban olyan, bűnüket megbánó, tevékeny jóvátételben részt venni kívánó fogvatartottaknak biztosít részvételi lehetőséget, akik személyes élettörténetükön keresztül segítséget szeretnének nyújtani veszélyeztetett fiataloknak, hogy idejében felismerjék a drogfogyasztás negatív hatásait valamint annak következményeit, hogy milyen hatással is van egy ember életében a bűn büntetése. A fogvatartott saját élményeit meséli el, hogyan hatott rá a drogfüggőség és hogyan éli meg a börtönben töltendő időt.
Az előadások alkalmával az Intézet Parancsnoka mutatta be a büntetés-végrehajtási intézet működését és annak sajátosságait, valamint a résztvevő fiataloknak lehetőségük nyílt, hogy kipróbáljanak egyes mozgás-korlátozó eszközöket, tapasztalva azt, hogy milyen az, ha az ember meg van fosztva a szabad mozgásától, ezáltal a szabad akaratától és szabad cselekvésétől.

Az előadások Debrecen középiskolás tanulói és az őket elkísérő ifjúságvédelmi felelősöknek kerültek megtartásra. Az együttműködést a szervezetek hosszabb távon kívánják megvalósítani, havonta egy alkalommal, más-más középiskolák érdeklődő diákjai számára.

A 2012. október 17-ei Jóvátételi program meghívott vendégei között volt Széles Gábor bv. ezredes, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, Fogvatartási Ügyek Főosztálya Főosztályvezetője; Drotár Zsolt bv. alezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Parancsnoka; Berényi András Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke; Gáspár Mihály Márton Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal pártfogás szakmai asszisztense és a Baross Gábor Szakképző Iskola és Kollégium 9/B. osztálya.

www.dehir.huEseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások