magyar
2020. 04. 02 - 17:53 logo

’Foglalkozási és munkaerő-piaci ismeretek’ és ’Jogi ismeretek’ belső szakmai felkészítés

A TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 azonosító számú, „A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje” című kiemelt projekt munkatársainak számos felkészítésen, képzésen kell részt venniük. Ezek egy része a konzorciumi partnerekkel (Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) közösen történik, vannak azonban belső felkészítések is.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal reintegrációs tanácsadóinak belső szakmai felkészítését első alkalommal Siófokon rendezték meg ’Foglalkozási és munkaerő-piaci ismeretek’ és ’Jogi ismeretek’ témákban 2013. június 24–26-a között.

A rendezvényen 20 órás szakmai felkészítést kaptak a munkatársak négy előadótól, dr. Borbély-Pecze Tibor Bors és Albert Márta ’Foglalkozási és munkaerő-piaci ismeretek’ témában adott elő számukra, a ’Jogi ismeretek’ felkészítést pedig dr. Erdős Hajnalka és dr. Sallai Boglárka tartották.

Jurák Erika munkaügyi projektvezető köszöntőjét követően a program dr. Borbély-Pecze prezentációjával vette kezdetét. Az előadó bevezetője után munkapiaci és képzési információkról beszélt, szinte azonnal páros munkával igyekezett a témába bevonni a hallhatóságot. A ráhangolódást követően sok hasznos ismerettel gazdagodtak a résztvevők, a befolyásoló tényezők (műveltségbeli hátrányok, földrajzi környezet stb.) elemzését követően a tanácsadási helyzetről, a tanácsadó lehetőségeiről is szó esett. A munkapiac átalakulásának elemzésével, új foglalkoztatási formák bemutatásával folytatódott az interaktivitásra is építő előadás, végezetül pedig az álláskeresést és a pályaválasztást, pályamódosítást segítő eszközöket, néhány hasznos internetes felületet is bemutatott az előadó, majd a kortárs segítők szerepének kiemelésével zárta mondandóját.


Másodikként Albert Márta adott elő, a munkaerő-piaci alapfogalmak tisztázását követően az álláskeresés formális és informális formáiról esett szó, a tanácsadók ebben nyújtott támogató szerepéről. Az atipikus munkaformák előnyeiről szintén hallhattak a résztvevők, ezek a reintegráció fontos állomását jelenthetik. Az előadó ismertette a készülő VMP (Virtuális Munkaerő-piac Portál) felületét is, ahol a speciális –fogvatartotti– célcsoportra való tekintettel a kompetenciák bemutatásának, részletezésének fontosságára hívta fel a figyelmet, ennek segítségével ugyanis az álláskeresők alkalmassága hangsúlyozható. Az előadó végül a munkaügyi kirendeltségen való első megjelenésről beszélt a hallgatóságnak.

A másik nagy témakört a ’Jogi ismeretek’ képezték. Elsőként dr. Erdős Hajnalka tartotta meg előadásait, ismertette a felnőttképzési törvény főbb elemeit, majd az adatkezelési törvényről beszélt. Előbbi ismerete azért fontos, mert a fogvatartotti célcsoport programban résztvevő tagjai szakmaképzésekbe is bekapcsolódhatnak. Utóbbi pedig szintén nagy jelentőséggel bír, hiszen a reintegrációs tanácsadók személyes és gyakran szenzitív adatokkal dolgoznak a bv-intézetekben.
A szociális törvény és a családtámogatási törvény főbb elemeinek felvázolását követően pedig a munka törvénykönyvének paragrafusait elemezte részletesen az előadó, különös tekintettel a változásokra. Ennek ismerete ugyancsak elkerülhetetlenül fontos a munkavégzés során, hasznos tudásanyagra tehettek szert a munkatársak.

Az utolsó előadó dr. Sallai Boglárka volt, ő elsőként a foglalkoztatási jogszabályokról adott átfogó képet a hallgatóságnak, majd a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtók részére adható támogatások rendszerét vázolta fel. Sallai részletesen ismertette az aktív foglalkozáspolitikai eszközök rendszerét, a mobilitás támogatásától a vállalkozóvá válás segítéséig sok fontos lehetőségről szerezhetett információkat a hallgatóság. Végül a KET (Közigazgatási Eljárási Törvény) felépítését mutatta be az előadó, fontos alapfogalmakkal bővítve a jelenlévők eszköztárát.

A háromnapos rendezvény az előadáson túl az aktuális szakmai kérdések megvitatására is alkalmat adott. Csanádi Nikolett a projekt szakmai koordinációs munkatársa oldottabb, csoportos formában teremtett lehetőséget a reintegrációs tanácsadók számára a munkavégzés során felmerülő problémák, bizonytalanságok tisztázására. A kiscsoportos egyeztetések pedig arra is megfelelő fórumként szolgáltak, hogy az egyes régiókhoz tartozó megvalósítók közösen gondolkodhattak az őket érintő feladatokról, ezáltal is jobban megismerve egymást.

Összességében a felkészítésen valóban használható, naprakész ismeretekre tettek szert a projekt munkatársai, és a program a csapatépítésre, a projekt előrehaladásának szempontjából fontos tennivalók egyeztetésére is nagyszerű alkalmat biztosított.

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások