magyar
2020. 04. 06 - 03:38 logo

TÁMOP 5.6.2. kiemelt projekt nyitókonferencia

A 2008. november 4. és 6. között Siófokon megrendezett nyitókonferenciával megkezdődött az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium "Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása" című kiemelt projektje, 80 szakember részvételével.

A rendezvény november 4-én kezdődött Dr. Gönczöl Katalin, az IRM büntetőpolitikai szakállamtitkárának, a projekt szakmai felelősének büntetőpolitikai bevezetőjével. Dr. Györgyi Kálmán az IRM főtanácsadója a Büntető-törvénykönyv módosításáról, míg Dr. Hatvani Erzsébet a Központi Igazságügyi Hivatal főigazgatója a helyreállító igazságszolgáltatás elveiről tartott prezentációt. Wagner János a Partners Hungary stratégiai igazgatója a helyreállító szemlélet alkalmazásainak lehetőségeiről értekezett.

A plenáris ülés második napján Dr. Kerezsi Klára, az OKRI igazgató-helyettese a látens fiatalkorú devianciákkal kapcsolatos legújabb kutatásról számolt be, Katona Gergely az SZMM munkatársa pedig a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének eddigi tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Dr. Szöllősi Gábor a Pécsi Tudományegyetem docense a gyermek- és családvédelmi rendszert tekintette át és reflektált azok problémáira.

Dr. Sömjéni László az IRM Büntetőpolitikai Főosztályának vezetője az áldozatsegítés elméletét tárta a hallgatóság elé és egyben nemzetközi kitekintést is adott a témakörben. Dr. Zséger Barbara, az Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatának igazgatója a hazai áldozatsegítés rendszerét értékelte, Dr. Virág György egy civil szervezet gyakorlatáról beszélt. Dr. Gyökös Melinda, az IRM Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa bemutatta a társadalmi bűnmegelőzési stratégiájának alapjait és az Országos Bűnmegelőzési Bizottság pályázatainak tapasztalatait értékelte. Sponga István projektvezető bemutatta a hallgatóságnak a kiemelt projektet.

A reintegráció témakörében Dr. Csóti András bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának stratégiai és koordináció helyettese a fogvatartottak szabadulásra felkészítéséről tartott tájékoztatót. Dr. Huszár László bv. dandártábornok a fogvatartottak nemzetközi és hazai klasszifikációjáról számolt be. Az Igazságügyi Hivatal vezető munkatársai, Kóta Tünde és Kása Karolina a közérdekű munka büntetés végrehajtásáról, illetve a Pártfogói Felügyelői Szolgálat szabadult fogvatartottak reintegrációját elősegítő szerepéről beszélt.

Az IRM Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai, Dr. Ivány Borbála és Dr. Gyökös Melinda az OBmB nyertes projektje keretében készített három rövidfilmet prezentáltak, amelyet élénk szakmai vita követett.

A projekt ezen szakaszában Magyarország három "bűnkibocsátó" régiójában - Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Dunántúl - az érintett szakmák képviselőiből munkacsoportok alakultak az erkölcsi veszélyzónában élő gyermek- és fiatalkorúak, az áldozatvédelem és segítés, valamint az elítéltek reintegrációja témakörében. A munkacsoportok feladata a jelzőrendszerek működési hatékonyságának vizsgálata, javaslattétel szakmai protokollok és módszertanok kidolgozására. A konferencia zárónapján megalakultak a régiós munkacsoportok és a projekt szakmai vezetői meghatározták azokat a standardokat, amelyek alapján az elkövetkezendő hónapokban az elméleti és modellprojekt-előkészítő csoportok elkészítik javaslataikat.

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások