magyar
2019. 07. 22 - 05:21 logo

Elítéltek munkával teszik jóvá bűnüket a Miskolci Vadasparkban

A TEtt bűnmegelőzési program keretében a közérdekű munka büntetés egy új alkalmazási módját: a csoportos letöltést teszteli a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata. A módszert 2011. július 7-én ismertették a bírákkal, a végrehajtást koordináló szakemberekkel és a lehetséges munkáltatókkal.

A rendezvényen résztvevő bírák, munkáltatók és szakemberek látogatást tettek a Miskolci Vadasparkban, az egyik letöltő helyen, ahol lehetőségük nyílt a gyakorlat megismerésére. A Vadaspark nevében Takácsné Magi Zsuzsanna, Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője osztotta meg tapasztalatait, a TEtt program keretében folytatott mintaprojektről Kóta Tünde, a KIMISZ Pártfogó Felügyeleti osztályvezetője és dr. Bogdán Zsolt, a BAZ Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója nyilatkozott.

A büntetések célja az elkövetők magatartásának megváltoztatása és a társadalmi jóvátétel. Kisebb súlyú bűncselekmények esetében ez a leghatékonyabban a közérdekű munka alkalmazásával érhető el. Ennek ellenére a kiszabott büntetések 10%-a elévül, letöltő hely hiányában a büntetés egyszerűen elmarad.

A szakemberek a TEtt program keretében keresik a megoldást a közérdekű munka hatékonyabb alkalmazására. Lehetővé teszik, hogy egy-egy munkáltató csoportosan fogadja az elítélteket, akiknek munkába jutását egy kisbusz könnyíti meg, amit a projekt biztosít. A program átvállalja a munkáltatótól a munkavédelmi oktatás, a foglakozás-egészségügyi vizsgálat, a védőfelszerelés és a munkafelügyelő alkalmazásának költségét is, aki elvégzi az adminisztrációt is. A program kidolgozói azt remélik, hogy ezzel a könnyítéssel a munkáltatók érdekeltté tehetők az ingyen munkaerő alkalmazásában.

Közérdekű munkát közintézménynél vagy nonprofit szervezetnél lehet végezni. A büntetés hossza 42 és 300 óra között változhat. Egy héten legalább egy, napot dolgozik az elítélt, feladatait szabadidejében díjazás nélkül végzi. Ha nem tesz eleget munkakötelezettségének fogház fokozatú szabadságvesztésre változtatják át büntetését. Többek között lopás, garázdaság, csalás, tartásdíj nem fizetés, ittas vezetés, rongálás esetében alkalmazzák ezt a büntetést.

A TEtt program keretében 100 elítélt töltheti majd le a büntetését az Észak-Magyarországi Régióban. Eddig a Nógrád megyei Litkén dolgozott 8 elítélt, a Miskolci Vadasparkban pedig július 7.-én kezdődik a közérdekű munka büntetés csoportos letöltése.

A "TEtt - program az áldozatokért és a tettesekért" a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közös projektje. Az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi és a Dél-dunántúli Régióban hajtják végre, többek között térítésmentes bűnmegelőzési képzéseket tartanak, bővítették az áldozatsegítő szolgáltatásokat is. További információ www.tettprogram.hu oldalon.

Sajtóinformáció: Benko Zsuzsa +36-70-617-5799-es telefonszámon vagy a benko.zsuzsa@newsbreakers.hu e-mail címen.Eseménynaptár Július
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások