magyar
2020. 04. 06 - 22:32 logo

Sajtószemle

A TEtt program mintaprojektje keretében 2011. július 7-én a miskolci vadasparkban tehettek látogatást bírák, végrehajtást koordináló szakemberek és lehetséges munkáltatók. A csoportos letöltést - a közérdekű munka büntetés egy új alkalmazási módját - a gyakorlatban ismerhették meg az érdeklődők. A rendezvényről számos helyen jelent meg beszámoló, ezeket gyűjtöttük csokorba.


Cella helyett takarítás

Elítéltek dolgoznak átmenetileg a miskolci Vadasparkban. A büntetésüket töltő munkások elsősorban parkgondozási feladatokat látnak el. A harminc elkövető egy bűnmegelőzési program részeként végez közérdekű munkát szabadságvesztés helyett. A bíróságok egyre gyakrabban választják ezt a büntetési formát. A közérdekű munka ugyanis olcsóbb, mint a börtönbüntetés, az elkövetők pedig hasznos munkát végeznek.

Forrás: www.minap.hu


Elítéltek munkával teszik jóvá bűnüket a Miskolci Vadasparkban

A TEtt bűnmegelőzési program keretében a közérdekű munka büntetés egy új alkalmazási módját: a csoportos letöltést teszteli a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata. A módszert 2011. július 7-én ismertették a bírákkal, a végrehajtást koordináló szakemberekkel és a lehetséges munkáltatókkal.

A rendezvényen résztvevő bírák, munkáltatók és szakemberek látogatást tettek a Miskolci Vadasparkban, az egyik letöltő helyen, ahol lehetőségük nyílt a gyakorlat megismerésére. A Vadaspark nevében Takácsné Magi Zsuzsanna, Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője osztotta meg tapasztalatait, a TEtt program keretében folytatott mintaprojektről Kóta Tünde, a KIMISZ Pártfogó Felügyeleti osztályvezetője és dr. Bogdán Zsolt, a BAZ Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója nyilatkozott.

A büntetések célja az elkövetők magatartásának megváltoztatása és a társadalmi jóvátétel. Kisebb súlyú bűncselekmények esetében ez a leghatékonyabban a közérdekű munka alkalmazásával érhető el. Ennek ellenére a kiszabott büntetések 10%-a elévül, letöltő hely hiányában a büntetés egyszerűen elmarad.

A szakemberek a TEtt program keretében keresik a megoldást a közérdekű munka hatékonyabb alkalmazására. Lehetővé teszik, hogy egy-egy munkáltató csoportosan fogadja az elítélteket, akiknek munkába jutását egy kisbusz könnyíti meg, amit a projekt biztosít. A program átvállalja a munkáltatótól a munkavédelmi oktatás, a foglakozás-egészségügyi vizsgálat, a védőfelszerelés és a munkafelügyelő alkalmazásának költségét is, aki elvégzi az adminisztrációt is. A program kidolgozói azt remélik, hogy ezzel a könnyítéssel a munkáltatók érdekeltté tehetők az ingyen munkaerő alkalmazásában.

Közérdekű munkát közintézménynél vagy nonprofit szervezetnél lehet végezni. A büntetés hossza 42 és 300 óra között változhat. Egy héten legalább egy, napot dolgozik az elítélt, feladatait szabadidejében díjazás nélkül végzi. Ha nem tesz eleget munkakötelezettségének fogház fokozatú szabadságvesztésre változtatják át büntetését. Többek között lopás, garázdaság, csalás, tartásdíj nem fizetés, ittas vezetés, rongálás esetében alkalmazzák ezt a büntetést.

A TEtt program keretében 100 elítélt töltheti majd le a büntetését az Észak-Magyarországi Régióban. Eddig a Nógrád megyei Litkén dolgozott 8 elítélt, a Miskolci Vadasparkban pedig július 7.-én kezdődik a közérdekű munka büntetés csoportos letöltése.

A „TEtt - program az áldozatokért és a tettesekért” a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közös projektje. Az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi és a Dél-dunántúli Régióban hajtják végre, többek között térítésmentes bűnmegelőzési képzéseket tartanak, bővítették az áldozatsegítő szolgáltatásokat is.

Forrás: www.opont.hu


Közérdekű munkával vezekelnek

Miskolc - Elítéltek dolgoznak a vadasparkban, ezzel próbálják jóvátenni bűneiket.

A közérdekű munka büntetés egy új alkalmazási módját, a csoportos letöltést teszteli a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata az egyik letöltési helyen, a vadasparkban, ahol csütörtökön nyílt nap keretében ismerkedhettek a módszerrel a szakembererek.

A bíráság a közérdekű munka büntetést általában akkor szabja ki, ha a börtönbüntetést túl súlyosnak, a pénzbüntetést pedig enyhének ítéli, illetve nem fűz hozzá sok reményt, hogy az elítélt - anyagi helyzeténél fogva - ennek eleget tud tenni.

A közérdekű munka nagy előnye, hogy nem terheli az államkasszát a börtönbe zárt bűnöző őrzési-tartási költségeivel, az illető pedig hasznos munkát végezhet, leróva ezzel a társadalommal szembeni adóságát. Az igazságszolgáltatás azonban egyéni ügyekkel dolgozik, ezért a közérdekű munkára ítéltek számára egyénileg kellett biztosítani a letöltési helyet, ami ezen alternatív büntetési forma egyre nagyobb arányú elterjedése miatt növekvő terheket rótt a pártfogó felügyelet munkatársaira. A TEtt - program az áldozatokért és a tettesekért - keretében lehetőség nyílt a csoportos letöltésre, ami nem azt jelenti, hogy az elítéltek csoportosan járnak dolgozni, hanem hogy egyszerre több elítélt számra biztosítanak munkalehetőséget. A vadasparkban harminc elítélt vesz részt a programban, ami Takácsné Magi Zsuzsanna, a vadaspark igazgatója szerint nagy segítséget jelent számukra, mert kemény munkát jelent kollégái számára a park rendben tartása.

Verekedésért is…

A közérdekű munkát végző egyik - neve elhallgatását kérő - elítélt elmondta, a bíráság verekedés - csoportos garázdaság - miatt szabta ki rá ezt a büntetést, amit ő szívesen elfogadott, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia. A 21 éves fiatalember feladatai változatosak: hol a bagolykifutót kell kitakarítania, hol a lehullott ágakat kell összeszednie a vadaspark területén lévő erdőben. Hetente egyszer megy a vadasparkba dolgozni, ilyenkor egy nyolcórás műszakot teljesít. Azt mondta, megtanulta: nem érdemes verekedni.

Kóta Tünde, a KIMISZ Pártfogú Felügyelet osztályvezetője elmondta, hogy a kiszabott közérdekű munka büntetések csak 57 százalékban hajthatók végre sikeresen, az elítéltek egyötöde esetében szabadságvesztésre változtatják át, egytizedükben pedig elévül, mert nem sikerül időben megfelelő letöltő helyet találni számukra. Egy felmérés szerint a fiatal, nem vagyon elleni bűncselekményt elkövetett, elsőbűntényes férfiak esetében hatékony ez a büntetési forma, de a bíróságok más profilú elítéltekkel szemben is szívesen alkalmazzák. Arra nézve nincs adat, hogy a közérdekű munkával büntetett elkövetők milyen gyakran válnak visszaesőkké, válaszolta Kóta Tünde munkatársunk kérdésére, mert a szolgálatnak nincs lehetősége az utánkövetésre, annyi azonban bizonyos, hogy a rongálásos ügyek miatt közérdekű munkára ítéltek esetében hatékony.

Van aki új hivatást talál

Az 51 éves Illés Lászlónak már csak két hatórás műszakot kell teljesítenie, és a büntetése kitöltöttnek tekinthető. Ő azonban beadta pályázatát, azt szeretné, ha a vadaspark állandó munkaerőként alkalmazná. Mint elmondta, belekeveredett egy verekedésbe, azért ítélte el a bíróság, de a priusza és a kora miatt senki sem alkalmazná, pedig több diplomája is van. Az egyik vad-egészségügyi végzettség, amit jól hasznosíthatnak a vadasparkban, ahol az elmúlt hetekben már bizonyított, a háziállatokat tartotta rendben.

Forrás: www.mon.hu, www.szon.hu, www.boon.hu, www.hirveres.com


Közérdekű munka, börtön helyett

A bíróságok egyre gyakrabban alkalmazzák a letöltendő szabadságvesztés helyett a közérdekű munkát, mint büntetést. Ennek keretében az elítélt a társadalom számára hasznos tevékenységet folytat, ráadásul az állam megspórolja a börtönnel járó költséget. A program keretében dolgoznak például a miskolci állatkertben is.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása című kiemelt projektet. A Tett projektként emlegetett kísérleti projektet a Miskolci Állatkerben - mint gyakorlati helyszínen - tartott sajtótájékoztató keretében mutatták be.

- A pártfogói felügyeleti szolgálat egyik legfontosabb innovációja, módszertani kísérlet a TEtt program. Széles bűncselekmény elkövetői kör esetében szabhat ki a bíróság 42-300 óra közötti közmunkát olyan esetekben, amikor tényleges szabadságvesztésre nincs szükség, viszont a pénzbüntetés megfizetésére nincs sok remény- fogott a legfontosabb tudnivalók ismertetésébe Kóta Tünde, a KIMISZ pártfogói felügyelet osztályvezetője. - Lehetőleg az állampolgárok számára látható, hasznos munkát kell végezniük, amivel jóvá tehetik a közösség terhére elkövetett cselekményüket. Munkakötelezettség nincs. Amennyiben nem végzi el, akkor a bíróság szabadságvesztésre változtatja át. Egy nap munka, egy nap szabadságvesztés alapon. A munkaidő 4-8 óra, a munkáltató felügyelete mellett. A bíróságok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a közérdekű munkának, a költséges büntetésvégrehajtási elzárás helyett ingyen munkát végeznek, tehát gazdasági hasznot is hajtanak. Problémát okoznak viszont a képzetlenek, a munkatapasztalat nélkülieknek munkát találni…

kozmunk1.jpgBogdán Zsolt, a megyei Igazságügyi Szolgálat igazgatója kiemelte a közérdekű munkára ítéltek számának növekedését a megyében. Jelenleg 1064 folyamatban lévő ügyük van, amivel írd és mond 6 pártfogó foglalkozik. Komoly gondot okoz az elítélteknek munkát találni, mivel korlátozottak a lehetőségek, a profitorientált cégeket eleve kizárták ebből a körből, maradnak az önkormányzati, civil, egyházi nonprofit szervezetek. - A Miskolci Állatkert ebben a tekintetben is unikum, mivel eddig egyesével kerestek munkát, most egy helyen dolgozhat 30 elítélt, az EU támogatásával. Remélem több, hasonló lehetőség is lesz - jelentette ki Bogdán Zsolt. Mint megtudtuk természetesen nem a nehézfiúknak dolgozták ki ezt az emberbarát programot, hanem például az ittas járművezetők, kábítószerrel visszaélés, vagy lopás miatt elítélteknek. Tapasztalata szerint a közérdekű munkára ítéltek 90 százaléka férfi a megyében, ami vélelmezhetően azzal magyarázható, hogy első sorban fizikai jellegű munkáról van szó.

- Szerencsés találkozás volt a vadaspark és a pártfogói felügyelet részéről. Mind a két fél számára hasznos és tanulságos az itt végzett munka. A park területe 21 hektár, a fele van beépítve. A 35 saját dolgozónak nagy feladat a működtetése, ezért nagy segítség az ingyen munkaerő - jelentette ki Takácsné Magi Zsuzsa, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője. Első sorban a karbantartási és kertészeti munkákban vesznek részt az elítéltek, akik hetente legalább egy napot dolgoznak a közérdekű munka keretében.

- Buliból mentünk hazafelé és kötekedtek, amiből verekedés lett. Nyolc napon túl gyógyuló súlyos testi sértés miatt 25 nap közérdekű munkára és pénzbírságra ítéltek. A munkát itt tudom le a vadasparkban, a bagoly kifutót segítettem berendezni, gallyat szedtem, takarítok - sorolta a programban résztvevő 21 éves miskolci fiatalember. - A barátok viccesnek találták, de inkább itt vagyok, mint a sitten ülök. Sokan mondták, hogy jó helyen vagyok. Az iskola mellett járok járok ide dolgozni. Ott is tudnak róla… Már a hónapban le akarom tudni a hátra lévő időt, utána jöhet a nyaralás… - Van visszatartó hatása? - kérdeztünk közbe. A fiatalember szerint van. Mint mondja, ha mégegyszer hasonló helyzetbe kerül hatszor is meggondolja mit csinál…

Persze nem minden eset sikertörténet. Kóta Tündétől megtudtuk, hogy az országos tapasztalat szerint a büntetések 60 százalékát dolgozzák le rendben az elítéltek, a programban résztvevők 25-26 százaléka viszont végül a börtönben köt ki, hogy leülje a büntetést.

Forrás: www.minap.hu


Elítéltek dolgoznak a miskolci állatkertben

Munkával is vezekelnek - elítéltek dolgoznak a miskolci vadasparkban. Egy bűnmegelőzési programban a közérdekű munka csoportos letöltését tesztelik.

A legtöbbször lopás miatt szabnak ki közérdekű munkát, de garázdaság, csalás, ittas vezetés, illetve tartásdíj nem fizetése esetében is. Jelenleg tizenkét elítéltet foglalkoztatnak a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, a feladatuk területrendezés és a kifutók gondozása.

Kóta Tünde, a pártfogói felügyelet osztályvezetője szerint ez eddig a legjobb foglalkoztatási forma a közérdekű munkára ítéltekkel szemben. A tisztségviselő szerint az elítéltek olyan munkakörnyezetben tudják a büntetésüket letölteni, ahol a köz érdekében az állampolgárok számára látható módon tudnak nagyon jelentős értékeket előállítani, hiszen a vadaspark az általuk végzett ingyen munka nélkül nagy nehézségek árán tudná ezt megoldani.

Forrás: www.mr1-kossuth.hu


Állatgondozó elítéltek: állást kaphatnak a büntetés letöltése után

A csoportos büntetésletöltést teszteli a Belügyminisztérium, a hirado.hu-nak nyilatkozó elítélt ma még közérdekű munkás, holnap már alkalmazott lehet a Miskolci Vadasparkban.

A közérdekű munka büntetés egy új alkalmazási módját teszteli a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata. Az úgynevezett csoportos letöltési módszer lényegi elemeit csütörtökön ismertette a két minisztérium a bírákkal, a végrehajtást koordináló szakemberekkel és a lehetséges munkáltatókkal.

Van, aki a büntetés letöltése után munkát kap

A programba bevont egyik hely a Miskolci Vadaspark. A park vezetősége kereste fel az Igazságügyi Szolgálatot azzal, hogy az állatok és az erdő körüli temérdek fizikai munkát elítéltek segítségével szeretnék elvégezni. Így került a vadasparkhoz Illés László is. Az elítélt megkeresésünkre közölte: ő már az utolsó napját tölti a vadasparkban, pénteken letelik a kiszabott büntetési tétel. Az állatgondozóként tevékenykedő férfi minden nap bejárt a vadasparkba, mert nem volt munkája, most azonban szerencsés fordulat következhet az életében.

„Beszéltem a park vezetőjével, kértem, hogy maradhassak, s már nem mint közérdekű munkás, hanem mint fizetett alkalmazott folytathassam. Pozitív visszajelzést kaptam, nagy valószínűséggel megkapom az állást” - mondta lelkesen Illés László, aki szakirányú végzettséggel és több diplomával rendelkezik.

Fogházbüntetés jár a közérdekű munka elmulasztásáért

Bogdán Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának Igazgatója a hirado.hu-nak azt mondta: kitartó munkával mások is lehetnek olyan szerencsések, mint Illés Péter. A programmal kapcsolatban az igazságügyi igazgató kiemelte: "a teszt lényege, hogy eddig egyszerre csak egy közérdekű munkást alkalmazhattak egy munkára, most azonban a csoportos munkavégzés lehetőségeit és eredményeit vizsgáljuk".

Ha sikeres lesz a program és jelentkeznek a civil szervezetek, közintézmények, akkor ezután elkerülhetővé válik, hogy a kiszabott büntetések elévüljenek a letöltő helyek hiányában. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy az elítéltek így nem szakadnak ki a családi környezetből és akár munkahelyüket sem kell feladniuk. Ha azonban nem jelennek meg az egyébként saját maguk által kijelölt időpontokban, úgy büntetésüket fogházra változtatja a bíróság.

Az, hogy a bíróság által elítélteket milyen munkára osztják be, függ a pártfogók előzetes véleményétől és az egészségügyi állapotuktól. A büntetések hossza 42 és 300 óra között változhat, hetente legalább egy napot kell dolgozniuk. A többi között lopás, garázdaság, csalás, tartásdíj nem fizetés, ittas vezetés, rongálás esetében alkalmazzák ezt a büntetést. Eddig a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt és önkormányzati intézmények jelentkeztek a programra, de a közelmúltban a közútkezelő és más cégek is jelezték, hogy szívesen alkalmaznák az elítélteket közérdekű munkában - mondta Bogdán Zsolt.

Forrás: www.hirado.hu


Elítéltek munkával teszik jóvá bűnüket a Miskolci Vadasparkban

A TEtt bűnmegelőzési program keretében a közérdekű munka büntetés egy új alkalmazási módját: a csoportos letöltést teszteli a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata. A módszert 2011. július 7-én ismertették a bírákkal, a végrehajtást koordináló szakemberekkel és a lehetséges munkáltatókkal.

A rendezvényen résztvevő bírák, munkáltatók és szakemberek látogatást tettek a Miskolci Vadasparkban, az egyik letöltő helyen, ahol lehetőségük nyílt a gyakorlat megismerésére. A Vadaspark nevében Takácsné Magi Zsuzsanna, Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője osztotta meg tapasztalatait, a TEtt program keretében folytatott mintaprojektről Kóta Tünde, a KIMISZ Pártfogó Felügyeleti osztályvezetője és dr. Bogdán Zsolt, a BAZ Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója nyilatkozott.

A büntetések célja az elkövetők magatartásának megváltoztatása és a társadalmi jóvátétel. Kisebb súlyú bűncselekmények esetében ez a leghatékonyabban a közérdekű munka alkalmazásával érhető el. Ennek ellenére a kiszabott büntetések 10%-a elévül, letöltő hely hiányában a büntetés egyszerűen elmarad.

A szakemberek a TEtt program keretében keresik a megoldást a közérdekű munka hatékonyabb alkalmazására. Lehetővé teszik, hogy egy-egy munkáltató csoportosan fogadja az elítélteket, akiknek munkába jutását egy kisbusz könnyíti meg, amit a projekt biztosít. A program átvállalja a munkáltatótól a munkavédelmi oktatás, a foglakozás-egészségügyi vizsgálat, a védőfelszerelés és a munkafelügyelő alkalmazásának költségét is, aki elvégzi az adminisztrációt is. A program kidolgozói azt remélik, hogy ezzel a könnyítéssel a munkáltatók érdekeltté tehetők az ingyen munkaerő alkalmazásában.

Közérdekű munkát közintézménynél vagy nonprofit szervezetnél lehet végezni. A büntetés hossza 42 és 300 óra között változhat. Egy héten legalább egy, napot dolgozik az elítélt, feladatait szabadidejében díjazás nélkül végzi. Ha nem tesz eleget munkakötelezettségének fogház fokozatú szabadságvesztésre változtatják át büntetését. Többek között lopás, garázdaság, csalás, tartásdíj nem fizetés, ittas vezetés, rongálás esetében alkalmazzák ezt a büntetést.

A TEtt program keretében 100 elítélt töltheti majd le a büntetését az Észak-Magyarországi Régióban. Eddig a Nógrád megyei Litkén dolgozott 8 elítélt, a Miskolci Vadasparkban pedig július 7-én kezdődik a közérdekű munka büntetés csoportos letöltése.

A „TEtt - program az áldozatokért és a tettesekért” a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közös projektje. Az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi és a Dél-dunántúli Régióban hajtják végre, többek között térítésmentes bűnmegelőzési képzéseket tartanak, bővítették az áldozatsegítő szolgáltatásokat is. További információ www.tettprogram.hu oldalon.

Forrás: www.demokrata.hu


Ilyen, amikor egy elítéltnek szerencséje van!

Gyakran előfordul, hogy egy szerencsétlen élethelyzet magában hordozza a megoldást is. Erre a felismerésre jutott az a közérdekű munkára ítélt férfi, aki jelenleg a Belügyminisztérium és több más szervezet összefogásában létrejött „Tett program" segítségével a Miskolci Vadasparkban tölti az ítéletét.

A Tett Programban résztvevő szervezetek egyik célja, hogy a korábbi rendszereknél hatékonyabban segítsék azokat a bűnbe keveredett embereket, akik segítség nélkül nem tudnak visszailleszkedni a társadalomba és a munka világába. Emellett bűnmegelőzési feladatokat is végeznek, önkénteseket képeznek, de korábban már elindítottak egy 0-24 óráig működő, áldozatsegítő vonalat is.

- Garázdaság miatt kaptam 25 napot, mivel a bíró azt mondta, hogy a segélyből esélyem se lenne kifizetni a pénzbüntetést - mondta a Blikknek a neve elhallgatását kérő, 51 éves elítélt. - Ráadásul ezzel a büntetés súlyát is érezhetem, nem azon múlik, hogy mondjuk kölcsönből ki tudom-e fizetni a büntetést, vagy sem.

- Maga a munka egy igen emberséges módja a büntetés letöltésének. Beszélgettem a többi elítélttel, és legtöbbjük úgy érzi: ez egy olyan megoldás, amivel legalább hasznosnak tudják érezni magukat, ha már ilyen helyzetbe kerültek. Ráadásul egyértelműen jobb, mint adott esetben összezárva lenni egy csomó emberrel egy cellában - tette hozzá az egyébként mezőgazdász végzettségű, diplomás férfi. - A Vadaspark dolgozói nem éreztetik velünk, hogy „mások" lennénk, mint a többi dolgozó ember - mondta.

Ráadásul a programnak köszönhetően talán újra szerencsésre fordul az élete a közmunkára ítélt férfinek. - Mezőgazdász vagyok, állattenyésztőként végeztem, de a megyében nem találtam állást, és most már egy éve nincs rendes munkám - mondta az elítélt férfi, aki most újra reménykedik élete jobbra fordulásában. Azt reméli, hogy a munkában bizonyítani tud. Ezért nem is a kötelező heti egy, hanem 3-4 napot jár be dolgozni és rábízták az állatok körüli munkát. Reméli, lehetősége lesz a Vadasparkban dolgozni a büntetés letöltése után is.

A „Tett" mostani, egy hete indult projektjéről Bogdán Zsoltot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatóját is megkérdeztük:

- A csoportos letöltés természetesen nem azt jelenti, hogy mind a 30 elítélt minden nap dolgozik a parkban, a törvény úgy szól, hogy a közérdekű munkára ítéltek legalább heti egy napot dolgozzanak. Így a hét napjaira elosztva, 2-3-4 fős csoportokban érkeznek az elítéltek - mondta Bogdán Zsolt. Eddig senkire nem érkezett panasz a parkból - tette hozzá.

- Ráadásul az érintettek ítéletei is különbözőek: van akit csak 3-4, de van, aki 300 napi közmunkára ítéltek. Ezeknek az embereknek szerencséjük van, mert Miskolcon elég sok munkáltató vállalja közmunkára ítéltek foglalkoztatását. Minél távolabb van valaki a megyeszékhelytől, annál esélyesebb, hogy büntetését ehelyett valamilyen Büntetés-végrehajtási intézményben kell töltenie - tette hozzá Bogdán Zsolt.

Forrás: www.blikk.hu


Munkával is vezekelnek a vadasparkban dolgozó elítéltek

Elítéltek dolgoznak a miskolci vadasparkban. Egy bűnmegelőzési programban a közérdekű munka csoportos letöltését tesztelik. A legtöbbször lopás miatt szabnak ki közérdekű munkát, de garázdaság, csalás, ittas vezetés, illetve tartásdíj nem fizetése esetében is - közölte az MTI. Jelenleg tizenkét elítéltet foglalkoztatnak a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, a feladatuk területrendezés és a kifutók gondozása.

Forrás: www.sunshinefm.hu


Állatgondozó elítéltek: állást kaphatnak a büntetés letöltése után

A csoportos büntetésletöltést teszteli a Belügyminisztérium; a hirado.hu-nak nyilatkozó elítélt ma még közérdekű munkás, holnap már alkalmazott lehet a Miskolci Vadasparkban.

Forrás: www.miskolc.co.hu, www.tatus.hu, www.miskolcblog.hu, www.hirstart.hu, www.hirszemle.net, www.hirmedia.hu

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások