magyar
2020. 04. 02 - 17:33 logo

Keressük a legjobb magyar bűnmegelőzési gyakorlatot

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) 2011-ben a „Sport, tudomány és művészet szerepe a bűnmegelőzésben a gyermekek és fiatalkorúak körében” témában legjobbnak ítélt bűnmegelőzési gyakorlatot jutalmazza az Európai Bűnmegelőzési Díjjal (ECPA). A győztes 20.000 euró összegű pénzjutalomban részesül. A versenyen induló magyarországi projektet az EUCPN nemzeti képviseletét ellátó Európai Együttműködési Főosztály jelöli. A magyar nemzeti jelölt kiválasztása céljából felhívást hirdetünk, amelyre 2011. október 7-éig várjuk a szervezetek (pl. önkormányzatok, állami szervek, szakmai és civil szervezetek, közösségi csoportok, gazdasági társaságok) jelentkezését.

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (www.eucpn.org) az Európai Bűnmegelőzési Díjjal minden évben a soros elnökség által meghatározott témában legjobbnak ítélt európai bűnmegelőzési projektet jutalmazza. A díjátadásra ünnepélyes keretek között, a legjobb gyakorlatok nemzetközi konferenciáján, a projektek delegáltjainak és az EUCPN tagjainak részvételével kerül sor 2011. december 16-án. A győztes program 20.000 eurós pénzjutalmat nyer.

2011-ben a „Sport, tudomány és művészet szerepe a gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzésében” témába illeszkedő jó gyakorlatok közül kerülhet ki a díjazott. Az eredeti angol nyelvű pályázati felhívás alapján idén olyan projektek jelölhetők a díjra, amelyek keretében:

  • olyan tevékenységek valósulnak meg, amelyekkel csökkenthető vagy elkerülhető a fiatalkorúak bűnelkövetővé válásának kockázata;
  • olyan rendszert alakítanak ki, amely lehetővé teszi a fiatalok kreatív készségeinek fejlődését és alternatívát biztosít a fiatalkori bűnözéssel szemben; valamint
  • oktatást és más hasonló, ehhez kapcsolódó tevékenységeket (pl. sport, művészet, tudomány) alkalmaznak bűnmegelőzési céllal.

A fenti felsorolás nem kimerítő jellegű, azokon kívül a „Sport, tudomány és művészet szerepe a gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzésében” témába illő bármely program jelölhető.

Minden tagállam egy projektet jelölhet a díjra. A projekt jelöléséről a tagállam EUCPN nemzeti képviselője dönt. A magyar nemzeti jelölt kiválasztása céljából a BM Európai Együttműködési Főosztálya a felhívásnak megfelelő projektek jelentkezését várja 2011. október 7-én 24 óráig.

A jelöléshez szükséges adatlap megtalálható a csatolt dokumentumban. Jelentkezni egy angol és egy magyar nyelven kitöltött adatlap elektronikus elküldésével lehet. Az adatlap egyes pontjai alatt található szövegdobozok mérete kiterjeszthető. Videók, fényképek és elektronikus kiadványok mellékelhetőek az adatlaphoz azzal, hogy az adatlapnak önmagában is tartalmaznia kell minden releváns információt a programról. Az utolsó pontban egy oldal terjedelemben kell ismertetni a programot. (Mintaként ajánljuk a dobogós helyezést elért 2007., 2008. és 2010. évi magyar jelöltek jelentkezési lapjait, amelyek a kapcsolódó linkeken keresztül érhetőek el.)

Az angol és magyar nyelven kitöltött jelentkezési lapokat a melinda.gyokos@bm.gov.hu címre kell elküldeni legkésőbb 2011. október 7-én 24 óráig.

Jelentkezhetnek például: helyi önkormányzatok, rendőrség, oktatási intézmények, közösségi csoportok, sportegyesületek, ifjúsági szervezetek, gazdasági társaságok, pártfogó felügyelői szolgálatok, SZEM egyesületek, egyházi szervezetek, közlekedési vállalatok, egyéb önkéntesen létrejött szervezetek. (A felsorolás példálózó jellegű, azt az ECPA angol nyelvű ismertetője tartalmazza)

Bírálati szempontok az EUCPN által meghatározottak alapján:

  • a projekt a hagyományos bűnözés megelőzésére és/vagy csökkentésére irányul az éves felhívásban megjelölt témán belül,
  • a projekt eredményeiről hatásvizsgálat készült, és a projekt megvalósította legtöbb vagy valamennyi célkitűzését,
  • a projekt a lehetőségekhez mérten innovatív, új módszereket és megközelítéseket alkalmaz,
  • a projekt partnerek együttműködésén alapul,
  • a projekt alkalmas arra, hogy más tagállamokban működő szervezetek/csoportok reprodukálják.

A nemzeti képviselő fenntartja a jogot arra, hogy ne állítson magyar nemzeti jelöltet abban az esetben, ha a jelentkező projektek közül a bírálat alapján szakmailag egyik projekt jelölése sem támogatható.

Kérjük, hogy esetleges kérdéseivel e-mailben forduljon hozzánk a melinda.gyokos@bm.gov.hu e-mail címen.

Letölthető dokumentumok:

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások