magyar
2020. 02. 27 - 15:29 logo

Térítésmentes bűnmegelőzési képzések tanárok, óvónők, védőnők, gyermekvédelmi szakemberek részére

A fiatalok az átlagosnál nagyobb mértékben vannak kitéve annak a veszélynek, hogy áldozattá vagy bűnelkövetővé válnak, az iskolai erőszak sokszor csak tünete a gyerekek otthoni veszélyeztetettségének. A figyelmeztető jelek azonban felismerhetőek, ha a fiatalokkal foglalkozó szakemberek ismerik a felismerést segítő módszereket. A Somogy, Baranya és Tolna megyei tanároknak, óvónőknek, orvosoknak és más szakembereknek ezek elsajátítására nyílik lehetőségük a TEtt program keretében szervezett képzéseken, melyet a szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatón mutattak be Kaposváron az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskolában.

Tóth Judit, a Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a „TEtt - program az áldozatokért és tettesekért” komplex bűnmegelőzési program részét képező térítésmentes bűnmegelőzési képzésekre 9 megyéből (Somogy, Baranya, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) jelentkezhetnek tanárok, óvónők, védőnők, gyermekvédelmi szakemberek.

Dr. Jánosi Andrea, a TEtt program képzési részéért felelős Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának képviselője hangsúlyozta, hogy számos kutatás és hazai vizsgálat igazolja, hogy az erőszakos viselkedés és az otthonról hozott negatív minták kezelhetőek. Ezért remélik, hogy a gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakemberek élnek a lehetőséggel, és részt vesznek a kétszer háromnapos felnőttképzési tanfolyamokon, amelyek folyamatosan indulnak Debrecenben, Miskolcon és Pécsett. A kurzuson való részvétel ingyenes, és a TEtt program biztosítja a szállást, az étkezést és megtéríti az útiköltséget is.

A tanfolyamok három témát ölelnek fel. A kiskorúak bűnözése elleni fellépés új útjai című képzés hallgatói megismerhetik a már bűnelkövetővé vált vagy veszélyeztetett fiatalok főbb jellemzőit. Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon című tanfolyamra jelentkezők tájékozódhatnak az áldozatok jogairól, az áldozatsegítés eszközeiről. A Bűnelkövetők reintegrációjának új lehetőségei című képzés részvevői az elkövetők társadalmi beilleszkedését segítő megoldásokról kapnak képet.

Horváth Miklós, az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója tapasztalatai szerint egy-egy sikeres példa ösztönzőleg hat a környezetre. Az intézmény különleges helyzetű, mert közbiztonsági, rendészeti képzést is folytatnak. Ezért az iskolából jelentkező tanárok számára a tanfolyamok az elmélyedést, más szakterületekkel foglalkozó kollégák tapasztalatainak megismerését segítik. Ugyanakkor az igazgató hangsúlyozta, hogy minden pedagógus számára segítséget nyújt munkája elvégzésében a konfliktuskezelési módszerek, a veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek kiszűrésére alkalmas módszerek megismerése. Az iskolából eddig 1 tanár vett részt a képzésen, és 2 jelentkezett a következő kurzusra.

A TEtt Program a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közös programja. A program hat alprojektből áll: a bűnmegelőzési képzések mellett magában foglal áldozatsegítési, reintegrációs, közédekűmunka-büntetés, közösségi foglalkoztató és kutatási alprojektet is.

További információ és jelentkezés: www.tettprogram.hu vagy http://www.felnottkepzes.uni-miskolc.hu/kepzes

Sajtóinformáció: Benko Zsuzsa +36-70-617-5799, benko.zsuzsa@newsbreakers.hu

Eseménynaptár Február
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282901
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások