magyar
2020. 02. 25 - 10:34 logo

Elkövettem, megbántam, jóvátenném

Ha egy embertársunk bűncselekményt követ el, akkor a bíróság kiszabja rá a törvény által előírt büntetést. Ez az embertársunk, azonban a legtöbb esetben megbánja tettét, és szeretné azt jóvátenni. Hogyan? Ehhez nyújtanak segítséget a jóvátételi programok, melyről bővebben a mellékelt szakdolgozatból olvashatnak.


"Napjaink kriminál - és büntetőpolitikájának egyik legjelentősebb kihívása, megoldást találni a szabadságvesztés - büntetés „hatástalanságára”, a visszaeső bűnözők számának folyamatos növekedésére, az elkövetők társadalmi integrációjának megoldatlanságára.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a börtönbüntetés - jelenlegi formájában - nem felel meg a vele szemben támasztott elvárásoknak. Mindamellett, hogy drága a társadalom számára, nem rettent el, nem fékez meg, csupán a fogvatartás idejére hatástalanítja az elkövetőt úgy, hogy immanens ártalmaival, stigmatizáló hatásával - sokszor - irreverzibilis, káros folyamatokat indít el a személyiségben, megalapozva az egyén deviáns karrierjének jövőbeni alakulását.

Éppen ezért, a XXI. századba érve olyan új lehetőségeket kell megragadni, amelyek megoldást kínálhatnak ezekre a problémákra, s melyek hatékony eszközként szolgálhatnak a bűnismétlések visszaszorításában. Ezen lehetőségek adottak, „lábaink előtt hevernek”, mindössze annyi a dolgunk, hogy észrevegyük, s éljünk velük.

Tanulmányommal arra vállalkoztam, hogy mintegy missziós munka kezdő lépéseként felhívjam a figyelmet az „új lehetőség”- ként adott, a büntetés-végrehajtásban alkalmazott helyreállító gyakorlatok kriminálpedagógiai jelentőségére, továbbá, hogy a retributív és resztoratív igazságszolgáltatási modellek összehasonlításával valamilyen mértékben hozzájárulhassak ahhoz a „szemüvegváltáshoz”, amelyen keresztül látható válnának a megtorló jellegű igazságszolgáltatási rendszer zsákutcái, illetve a helyreállító szemléleten alapuló igazságszolgáltatási gyakorlat társadalmi integrációt segítő vonásai.

Mindezek tükrében talán nem túlzás missziónak nevezni azt a törekvést, melyet már Bacon is megfogalmazott: megérttetni az érintettekkel a resztoratív szemlélet relevanciáját annak érdekében, hogy a mögötte meghúzódó aspirációk megvalósulhassanak."

Letöltés

Eseménynaptár Február
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282901
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások