magyar
2020. 04. 02 - 18:10 logo

Mediáció és Resztoratív igazságszolgáltatás a büntetés-végrehajtásban

"Mediáció és Resztoratív Igazságszolgáltatás a büntetés-végrehajtásban" című projekt záró konferenciáját rendezték meg január 17-19. között. A konferencia magyar címe "Felelősségvállalás, kapcsolat és helyreállítás" volt, de a szakemberek a projekt angol címének rövidítéséből keletkezett MEREPS rövidítéssel is gyakran emlegették a rendezvényt.

A projekt célja a személyzet és fogvatartottak attitűdjeinek feltérképezése, az igazságügyi hivatal és a büntetés-végrehajtási szervezet munkatársainak képzése, működő technikák kidolgozása, jó gyakorlatok és sztenderdizálható eljárások kidolgozása, az érintett szakemberek közötti tapasztalat- és információcsere elősegítése, a jövőbeni együttműködés megalapozása.

A konferencia 0. napján a Balassagyarmati Fegyház és Börtönt látogathatták meg a szakemberek,

akiknek dr. Budai István bv. ezredes, intézetparancsnok tartott előadást.

Az érdeklődők ezután a fogvatartottak előadásában megtekintették "Az irgalmas szamaritánus" c. rockoperát, amelynek zenei igazgatója Fellegi Ádám zongoraművész.

A konferencia első napját Csóti András bv. vezérőrnagy, a BvOP megbízott parancsnoka és dr. Bánhegyi Gergely, a Magyar Bíróképző Akadémia igazgatója nyitotta meg.

Elsőként Prof. Alison Liebling (University of Cambridge, Egyesült Királyság) néhány elméleti és empirikus tapasztalatot mondott el, a resztoratív igazságszolgáltatás és a börtön belső klímájának kontextusában. A kérdéseket, hozzászólásokat dr. Fellegi Borbála, a Foresee Kutatócsoport ügyvezető igazgatója moderálta.

A kerekasztal megbeszélésen hazai és nemzetközi szakemberek beszélgettek a MEREPS projekt főbb eredményeiről. Dr. Theo Gavrielides (igazgató, Independent Academic Research Studies, Egyesült Királyság), Prof. Arthur Hartmann (Institute for Police and Security Research, Hochschule für Öffentliche Verwaltung, Bréma, Németország) valamint dr. Barabás Tünde és dr. Windt Szandra (Országos Kriminológiai Intézet) mondták el gondolataikat a témáról, Karolien Mariën (European Forum for Restorative Justice) moderálásával.

A délutáni programban két workshopból választhattak a résztvevők, az egyikben a helyreállító igazságszolgáltatás és a mediáció börtönben történő alkalmazásának lehetőségeiről és nehézségeiről beszélgetett Prof. Arthur Hartmann és Ms. Karolien Mariën Dr. Theo Gavrielides moderálásával.

A másik workshopban a hazai gyakorlaton volt a hangsúly, itt Batizi Ildikó (Belügyminisztérium), Szegő Dóra (kutató, Foresee Kutatócsoport) és Wágner János (mediátor, Partners Hungary) osztotta meg egymással és a hallgatósággal gondolatait "Jó-gyakorlatok, közös tapasztalatok a magyar büntetés-végrehajtásban" címmel.

A napot a "Mit jelent a megbocsátás áldozatoknak és elkövetőknek?" címmel Marina Cantacuzino (The Forgiveness Project, Egyesült Királyság) előadása zárta.

A konferencia második napját Dr. Marian Liebmann (mediátor és tréner, Egyesült Királyság) előadása indította, a nemzetközi színtéren alkalmazott resztoratív gyakorlatokról nyújtva átfogó képet. Negrea Vídia (IIRP tréner, áldozatsegítő pszichológus, KIMISZ) előadásában a hazai projekteken keresztül bemutatták a különféle használt módszereket és technikákat, hangsúlyosan a büntetés-végrehajtási intézeteken belül alkalmazott sajátságos programokat.

A büntetés-végrehajtás szakmai szempontjait, a MEREPS projekt eredményeinek büntetés-végrehajtási szempontú értékelését dr. Budai István bv. ezredes (parancsnok, Balassagyarmati Börtön és Fegyház),

Kovács Mihály bv. alezredes(osztályvezető, Balassagyarmati Börtön és Fegyház) és

Tóth Tamás bv. ezredes (parancsnok, Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete, Tököl) előadásai jelentették.

Előadásukból körvonalazódtak a fogvatartottak konfliktusainak, egymás sérelmére elkövetett fegyelmi vétségeik megoldására, illetve megelőzésére tett törekvéseik.

A közösségi szimbolikus resztoratív elemek, a családi döntéshozó csoport alkalmazása a fogvatartottakra és családjukra, valamint a módszerek egyes részeinek a nevelési módszertanba történő bekapcsolása került bemutatásra.

Délután Szarka Attila (igazgató, Aszódi Javítóintézet) tartott előadást, melyben a fiatalkorúak intézeteiben megjelenő helyreállító igazságszolgáltatási elemekről beszélt.
Az utolsó előadásban Prof. Dr. Ruzsonyi Péter bv. ezredes (a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Kar, Büntetés-végrehajtási Tanszék tanszékvezető tanára) a konferencia főbb következtetéseit foglalta össze tudományos szempontból.

A konferenciát a Magyar Bíróképző Akadémián rendezték meg, a programban mind a plenáris ülések, mind a workshopok megtalálhatóak voltak. Az előadások után és közben párbeszédre és kérdésekre is volt lehetőség. A konferencia zárására kerekasztal formában került sor, minden hazai és nemzetközi hozzászóló elmondhatta javaslatait, észrevételeit, kérdéseit.

A szakemberek egyetértettek abba, hogy a börtönben folyó resztoratív elemeket tartalmazó projektek hasznosak, a kísérleti jellegű kezdeményezések folytatása, továbbgondolása büntetés-végrehajtási szempontból is hasznos lehet.

Forrás: BvOP

Eseménynaptár Április
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
FORUM
Legfrissebb témák
Legfrissebb hozzászólások